Suc de rosii, de casa

Dintre conservele si muraturile de toamna, doua sunt cele care sigur au beneficii pentru sanatate: sucul de rosii si varza murata. Azi ne oprim la suc de rosii: retete si beneficii.





Sucul de rosii, fiert lent la foc mic, este o sursa de licopen, recunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene. La ora actuala, se stie ca doar sucul de rosii are acest beneficiu, nu si rosiile consumate in stare proaspata. La fel de uimitor si pentru ca alte surse de licopen  nu ofera aceeasi protectie si aceleasi beneficii.

Pana descopera savantii si de ce se intampla una ca asta, noi sa profitam si sa facem suc de rosii de casa (si alte conserve cu rosii fierte) pentru a avea peste iarna. Evitam astfel si nitritii din comert si stim sigur ce am pus in borcanele din camara.

Retetela mi-au fost date in toamna aceasta de mama, care a facut o cantitate suficienta si pentru mine.

Ingrediente:
  • Rosii coapte, curatate de coaja. Se pot opari inainte, pentru a fi curatate mai usor.
  • Aspirina
  • Sare (optional)

Mod de preparare:



Suc de rosii

Rosiile se dau mai intai prin masina de tocat, apoi se pun la fiert. Se amesteca cu sare (dupa gust,  se poate si fara sare). Se fierb pana scade cam la jumatate de cantitate. Se adauga aspirina pisata (o jumatate de aspirina la fiecare borcan) si apoi se pune fierbinte  in sticle / borcane sterilizate in prealabil in cuptor. La fiecare borcan pun deasupra cate o jumatate de aspirina pisata
Se invelesc cu o patura si se lasa la racit  o zi sau doua zile

Suc fin de rosii 

Se face ca mai sus, doar ca se dau rosiile de doua ori prin masina, pentru a nu mai ramane deloc seminte.


Rosii in suc fin

Se spala rosiile - cherry sau  alte rosii  mici / potrivite – si se pun in borcane  astfel: mai intai suc, apoi rosii, iar deasupra din nou suc suc.
Sucul este fiert inainte, ca in reteta de mai sus.  Deasupra se pun 1/2 aspirina. Se fierb apoi borcanele la bain-marie, cca 30 minute dupa ce da in clocot , apoi se pun la racit sub o patura, cu gura in jos.


Sterilizare borcane:

Se spala si se sterg borcanele. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius sau la foc mic (nu mai mult pentru a nu se sparge borcanele)
Asaza borcanele pe o tava, asigurandu-te ca nu se ating unul pe altul.
Lasa-le la sterilizat timp de 20 de minute.
Scoate-le din cuptor si umple-le cat sunt fierbinti, cu suc care are aceeasi temperatura ca si borcanele. Nu turnati alimente fierbinti in borcane reci si nici alimente reci in borcane fierbinti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi