Ulei de masline aromatizat - cum il faci acasa?


Cum faci ulei de masline aromatizat cu plante si condimente? Si cat timp il poti pastra fara riscuri?

 






Uleiul de masline infuzat cu diverse verdeturi si condimente poate da nastere la arome cu totul deosebite, care iti vor schimba stilul culinar si chiar gusturile familiei... Nu crezi? Poti folosi uleiul aromat cu condimente, cu rezultate uluitoare, la un dressing special pentru o salata, il poti presara deasupra unor paste fierte (peste care mai adaugi niste rosii si branza rasa), sau pur si simplu il poti servi ca aperitiv, alaturi de bucati de paine proasapta sau prajita, pentru a incepe masa in stil mediteraneean.
  
Partea „misto” e ca este foarte usor sa faci singur(a) acasa ulei aromat. Sau, dupa ce deprinzi tehnica si verifici chiar tu avantajele uleiurilor aromate, poti sa faci cadou oricui asa ceva, daca folosesti o sticla /sticle interesante.

Incepe cu cele mai bune ingrediente pe care le poti gasi sau pe care ti le permiti. Folosind ulei de masline de buna calitate, verdeturi proaspete si ingrediente organice te asiguri ca ai un produs finit mai curat si cu un gust mai bun.

Atentie! Spala toate ingredientele inainte de a le pune in ulei, DAR lasa-le sa se usuce cat mai mult timp, de preferinta peste noapte. Bacteriile nu se pot dezvolta in uleiul de măsline, dar pot creste in apa lasata pe plantele aromatice si condimente. Asa ca este necesar ca acestea sa fie bine uscate inainte de a le imersa in ulei de masline.

  • Foloseste sticle care se inchid ermetic, cu dopuri bine fixate. Borcanele de conserve sunt si ele bune, dar daca vrei ceva mai elegant, cauta sticle care au dop de cauciuc si se inchid cu ajutorul unui sistem special. Spala si usuca bine sticla inainte de folosire.
  • Zdrobeste usor plantele pentru a le lasa sa elibereze uleiurile aromatice, inainte de a le pune in borcanul sau sticla cu ulei de masline. Condimente pot fi usor rumenite intr-o tigaie de teflon si zdrobite un pic intr-un mojar cu pistil. Condimentele precum ardeiul iute sau lamaia pot fi taiate in felii subtiri.


In rest, e simplu: acopera ingredientele cu ulei de masline pana ce acesta le depaseste, inchide bine dopul si se lasa sa stea intr-un loc răcoros, intunecat, timp de 1-2 saptamâni înainte de utilizare. Uleiul va infuza treptat si dupa acest moment. Poti face un test de gust de fiecare data, pentru a vedea cum i s-a schimbat aroma.

Un secret: cand aroma este pe placul tau, poti scoate condimentele, strecurand uleiul si mai poti adauga ulei deasupra celui aromat.

Poti, de asemenea, sa incalzesti uleiul cu condimente intr-o cratiță la foc mediu spre mic, apoi lasa uleiul sa se raceasca, strecoara uleiul pentru a scapa de ingredientele solide si imbuteliaza doar uleiul. Acest lucru face ca uleiul sa infuzeze mai repede si reduce partial riscul de dezvoltare a bacteriilor. Dar inclazirea poate afecta, de asemenea, aroma si calitatea uleiului de masline.

Atentie. Botulismul poate reprezenta un motiv de ingrijorare la conservele de acest gen, mai ales in cazul uleiului de masline infuzat cu usturoi. Ulei de masline aromat tine, în general, pana la o luna, daca se pastreaza la frigider. In cazul in care ingredientele din uleiul de masline dau semne de deteriorare, arunca imediat restul de ulei.

Cum faci...

Ulei de masline cu aroma de rozmarin


Se poate folosi in salate, pentru a se unge pe paine cand faci bruschete, cu diverse legume sau chiar pentru a face popcorn de casa.

  • 1/2 cana ulei de masline
  • 3 crengute de rozmarin


Se pun uleiul si crengutele de rozmarin spalate si uscate intr-o cratita mica. Se fierbe la foc mic, cca 5 minute. Da deoparte si lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Transfera crengutele intr-o sticla, apoi toarna uleiul cu o palnie. Sigileaza si da la frigider. Se foloseste in termen de 1 luna, asa ca nu ar strica sa ii pui si o eticheta.

Ulei de masline aromat cu frunze de busuioc


Pentru frunzele moi precum busuiocul se foloseste mai multa planta. Acest ulei este foarte bun pentru bruschete, paste, fructe de mare sau alte preparate mediteraneene.


  • 4 cesti de frunze de busuioc, spalate si uscate
  • 2 cesti de ulei de masline


Pentru reteta, poti aplica procedurile amintite mai sus, la rece sau prin preparare termica, sau, cand ai verdeturi moi, precum busuiocul, patrunjelul tarhonul etc. poti opta si pentru o a treia reteta. Iat-o:

Intr-un blender, amesteca verdeturile si uleiul pana obtii un amestec omogen. Pune amestecul intr-o cratita, fierbe la foc mic timp de 45 de secunde, apoi toarna uleiul printr-o strecuratoare fina, intr-un castron. Nu apasa amestecul, doar scutura sita pentru a face uleiul să se scurga mai repede prin ochiuri. Strecoara imediat uleiul din nou printr-un filtru, de data aceasta de tifon, pe care il poti strange usor pentru a obtine uleiul mai repede. Lasa se se sedimenteze uleiul filtrat pentru cateva ore, apoi toarna-l in alt vas, lasand ce s-a adunat la fund (lichid mai intunecat la culoare sau lichid transparent – aceasta este apa – in vasul in care s-a sedimentat.). Pune uleiul intr-un vas etans de sticla, fie sticla, fie brocan, si depoziteaza-l intr-un loc racoros.

Ulei de masine aromatizat cu ardei iute


  • 2 cesti ulei de masline
  • 4 lingurite de fulgi de ardei sau ardei uscat si pisat in mojar

Combina uleiul si fulgii de ardei intr-o cratita mica grea. Da la foc mic, aproximativ 5 minute. Da deoparte, raceste la temperatura camerei, aproximativ 2 ore, apoi toarna uleiul cu tot cu fulgii de ardei iute intr-o sticla sau borcan. Sigileaza bine si tine la frigider, pana la 1 luna.


Ulei de masline aromatizat cu lamaie

Foarte gustos pentru dressinguri si salate

  • 1 ceasca ulei de masline
  • 2 lamai
  • 1 praf de sare


1. Alege lamai organice, pentru a fi sigur(a) ca nu sunt stropite sau date cu ceara, spala-le si sterge-le cuservete de bucatarie. Cu un aparat de curatat coaja de la legume, taie coaja lamailor in fasii subțiri. (Ai grija sa eviti miezul alb, care este amar). Intr-un vas inoxidabil, ceramic sau din lemn combina coaja de lamaie si sarea, apoi zdrobeste usor cu pistil, cateva minute, pentru a lasa uleiurile aromatice din coaja de lamaie sa se elibereze. Foloseste o miscare circulara pentru a zdrobi coaja s poti adauga o lingura de ulei de masline la un moment dat, ca sa ajuti procesul. Fa asta timp de aproximativ un minut.

2. Toarna tot uleiul si lasa sa stea cel putin 1 ora, dar maxim 6 ore. Il poti gusta pentru a observa intensitatea aromei, iar cand a ajuns la gustul potrivit, pe placul tau (parfumat cu lamaie, dar nu intens; daca e lasat prea mult timp va avea gust de bomboane) strecoara uleiul de coaja de lamaie. Daca ai lasat prea mult, poti si indrepta gustul, adaugand ulei de masline suplimentar. Scurge in sticla sau borcan, sigileaza si da la loc racoros si intunecat pentru cca 1 luna.

Alte sfaturi pentru a obtine un ulei de masline bine aromatizat


Nu uita ca aroma plantelor variaza in intensitate de la sezon la sezon (ele tind sa fie mai delicate primavara si mai intense ca aroma toamna). Asa ca orice reteta dintre cele de mai sus poate varia ca rezultat, in fucntie de sezon. Doar experienta de-a lungul anilor te va face sa distingi si sa repeti gustul si nivelul perfect de aroma. Dar o soluție buna este sa faci o esenta concentrata pe care s-o diluezi apoi cu alt ulei de măsline pana cand obtii intensitatea care iti place.

Nu folosi ulei de măsline extravirgin pentru aceste infuzii, deoarece gustul plantei trebuie sa fie mai pronuntat decat cel usor amarui de masline.

Tu ai facut vrdoata ulei de masline aromat sau iti cumperi? Care sunt tipurile tale preferate?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi