Paine de casa, fara framantare, cu coaja crocanta


Sa intri in casa si sa fie cald, sa simti miros de paine proaspat coapta in cuptor... 



Minunat lucru sa fii in viata si sa te poti bucura de lucruri mici, dar atat de importante precum acesta! Minunat lucru sa ai timp sa faci paine de casa. Si, mai ales, sa pui in ea ingrediente simple, dar pe placul tau, astfel incat pana si teama de carbohidrati sa fie un vis indepartat.


Intotdeauna m-am gandit ca painea de casa este ceva atat de greu de facut incat mai bine o cumpar direct de la magazin. Si totusi, pana si chiflele si batoanele de paine neagra cu seminte, congelate si proaspat incalzite la cuptor de la “Mega”, nu aduc acelasi miros in casa... Si nu se compara cu faptul ca stii exact ce ingrediente ai folosit in painea ta.

Totusi, dupa mine, painea de casa ideala ar mai fi trebui sa indeplineasca urmatoarele sarcini:

1. Sa aiba coaja crocanta si rumena, perfecta sa inmoi cu ea in uleiul de masline din salata, dar si sa intinzi pe ea o lingura de gem de fructe de padure.
2. Sa aiba aluat pufos, fraged, dar nu chiar atat de aerat incat sa para ca nu mananci.
3. Sa fie simplu de facut. Reteta de mai jos e suficient de simpla, deoarece are nevoie de doar patru ingrediente.
4. Sa nu te oboseasca / sa nu fie nevoie sa framanti prea mult la ea. (De fapt, nu framanti deloc.)
5. Sa fie usor de adaptat. Adica, daca iti place, poti alege tipuri diferite de faina si le poti mixa. Mai poti si amesteca in aluat orice fel de seminte iti doresti.



Paine de casa


Ingrediente pentru 2 paini:
• 3 cesti de apa calduta
• 1 si 1/2 linguri drojdie uscata
• 1 si 1/2 linguri de sare grunjoasă
• 6 si 1/2 cesti faina (alba, tip 0, sau un mix de faina alba cu neagra)

Suplimentar: malai pentru pudrat tocatorul

1. Pregateste un castron foarte mare sau un lighean de bucatarie si un servet mare, curat, sau un capac cu care sa poti acoperi vasul. Nu uita ca vei lasa aluatul la crescut: chiar daca bila de aluat va fi mica la inceput, trebuie sa aiba loc sa isi dubleze sau chiar tripleze dimensiunile.

2. Dizolva drojdia in apa calduta. Nu trebuie sa incalzesti apa prea mult. Lasa 10 minute (sau conform instructiunilor de pe plic; ai grija doar sa cumperi drojdie de calitate si in termenul de garantie).

3. Pune faina in lighean si toarna deasupra ei tot amestecul de apa calda cu drojdie deodata. Amesteca bine cu o lingură de lemn. Nu este nevoie sa framanti, ca sa ti se lipeasca degetele.  Si nici nu este nevoie sa faci o minge de aluat. Tot ce trebuie este sa amesteci totul bine, fara sa mai ramana zone compacte de faina uscata, si ai terminat.  

4. Acopera cu servetul sau cu un capac, dar in acest caz nu il pune etans pe vas, ci lasa aluatul sa respire, altfel capacul iti va fi aruncat la un moment dat cat colo. Lasa aluatul la crescut.

Sfaturi
• S-ar putea sa ti se para greu sa incluzi toata faina in amestecul de drojdie. Daca ti se pare ca aluatul e prea uscat, poti adauga cativa stropi de apa din cand in cand, doar ca ajutor.
  Pentru copt ar fi bine sa ai un vas din fonta. Daca ai o piatra de pizza acasa pe care s-o poti pune la cuptor e si mai bine De asemenea, a doua naștere mea a luat un pic mai mult decât cele 40 de minute propuse, probabil aproximativ o oră și 15 de minute pentru a ajunge la dimensiunea am vrut.
• Incepe reteta de dimineata ca sa ai paine la pranz, pentru ca vei lasa aluatul sa creasca timp de cateva ore.

5. Aluatul este gata dupa ce a crescut si apoi s-a dezumflat un pic. Poti sa il utilizezi chiar acum sau sa il impachetezi in folie transparenta si sa il dai la frigider pana a doua zi.

6. Pudreaza-ti mainile cu faina. Pentru a face o paine, rupe o bucată de aluat, cam de marimea unui grapefruit. Trage usor de partile laterale ale aluatului, turteste partea de jos si rotunjeste partea de sus. Trebuie sa ramana o suprafata neteda. Dureaza doar un minut. Aluatul nu va fi chiar plat in partea de jos, dar nu iti face griji pentru asta asta.

7. Pune bila de aluat pe un tocator care a fost pudrat cu malai, pentru a preveni lipirea, si lasa-l sa se odihneasca timp de cel putin 40 de minute. Nu este nevoie sa-l acoperi. In cazul in care aluatul a fost la frigider, lasa-l sa se odihneasca un pic mai mult, pana cand nu mai este rece.

8. Cu douăzeci de minute inainte, aprinde cuptorul la foc mare sau incalzeste-l la 450°F 232°C (treapta 8) si pune la incins plita de fonta sau piatra de pizza.  Pudreaza cu faina partea de sus a painilor tale si fa in partea de sus a painii o crestatura sau doua cu cutitul, de aproximativ 2-3 cm adancime.

9. Muta painea pe piatra de copt cu o paleta. Intr-o cratita termorezistenta toarna rapid o cana de apa ferbinte de la robinet, pune-o sub vasul de paine si inchide repede usa cuptorului pentru a mentine aburul in interior. Coace timp de 30 – 40 de minute, pana cand crusta de sus painii devine maronie.



4 comentarii:

  1. de unde naiba scoti temperatura aia......

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de avertizare, am corectat, de fapt treapta 8 este pe 450°F adica 232°C

    RăspundețiȘtergere
  3. Cati ml au cestile pe care l-ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cestile au 150 ml, dar aluatul este intotdeauna o poveste care nu tine doar de matematica. Sunt o multime de factori care pot schimba textura aluatului: tipul fainii, vremea, mai uscata sau mai umeda etc. e important mai degraba sa il simti la mana. De aici si sfaturile.

      Ștergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi