Carne de burgeri, reteta pentru acasa

Vine Andreea pe la mine sa gatim si imi strica angajamentul vegetarian, cu reteta asta de burgeri. Acum, zic sa nu fiu singura care s-a lasat convinsa (pe principiul ca o data pe luna nu e chiar asa de rau) si sa v-o impartesesc si voua.



Daca tot era carnea luata... ce ar mai fi fost acum sa i-o dau pisicii si sa-mi refuz oaspetele? Chiar, cum se descurca stapanii (vegetarieni) de pisici cand animalul lor preferat continua sa manance... vorba reclamei aleia cretine, "mai bine decat ei"?

Dar ziceam de reteta. Inainte de toate, pregateste o tava pentru cuptor si o foaie de copt, pentru ca partea faina a retetei asteia este ca vei face chiftelele la cuptor si nu va fi nevoie de nici un pic de ulei. Apoi, zic eu, pune musafirii sa vina cu ingredientele:

Ingrediente pentru 8 burgeri:
  • 500 g carne de vita cu 18% grasime, tocata
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 ceapă medie, alba, tocata
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri sos de soia dulce 
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 2 linguri ketchup (sau iese si mai bun cu pasta de ardei copt, daca ai; eu am avut)
  • 1 lingura cu varf de mustar
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita boia iute, afumata
  • piper proaspat rasnit
Pentru servire:
  • chifle
  • cartofi pentru prajit
  • branza cheddar, felii
  • salată verde
  • castraveciori murati
  • 1 rosie si 1 ceapa rosie, taiate felii (merge si cu ridichi, dupa cum vedeti in fotografia finala, deh, romanul este inventiv, nici macar burgerul nu poate sa ramana ca in patria lui Roland)
  • ketchup, maioneza
Mod de preparare  burgeri de casa

1. Incinge cuptorul (nu stiu la cate grade, ca al meu nu are termo... asta. Dar important e sa fie bine incalzit).
2. Amesteca toate ingredientele pentru chiftelele de burgeri, pana obtii o pasta elastica, omogena. Lasa la frigider 30 de minute daca ai timp. (Noua ne era foame, deci nu am avut timp, dar a iesit si asa, dupa cum se vede).
3. Tapeteaza tava cu hartia de copt. Scoate carnea si imparte-o in opt portii egale. Cu palmele umede, ia pe rand cate o portie, apoi formeaza din ea o bila si turteste-o apoi in forma de chiftea. Pune pe hartia de copt, in tava, si mai preseaza usor, pana ce chifteaua are cca 2 cm grosime: nu uita, carnea isi va restrange diametrul dupa ce este gata, ajungand la aproape cam 2/3 din dimensunea actuala, asa ca fa chifteaua mai mare decat diametrul chiflelor
4. Da tava cu cele opt chiftele la cuptor. Lasa 10-15 minute, in functie de cat de suculenta iti place sa fie carnea.
Intre timp, curata, taie si prajeste cartofii. Pregateste si restul legumelor pentru servire.


5. Cand carnea e gata, adauga feliile de branza cheddar pe burgerii pe care ii vei servi si mai lasa un minut la cuptor, astfel incat branza sa se topeasca.
6. Monteaza burgerii.



P.S. Andreea tine sa scobeasca inauntru partea de sus a chiflei. Am inteles de ce: maioneza si kechup-ul pot fi introduse acolo, iar astfel nu le mai imprastii peste tot in jur atunci cand musti cu pofta. Buna. Pofta buna!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi