Cina cu cartofi

Cartofi "de-ai nostri" sau cartofi dulci, vei intreba? Si una, si alta. Pentru ca azi avem doua retete diferite. Prima e mai degraba o gustare. Cea de-a doua a fost inspirata de Veggie Dil-ul de la Calif, unul dintre preparatele lacto-vegetariene pe care le mananc intotdeauna cu placere in oras. 



Cartoful este un aliment destul de rau famat: nu este considerat o leguma cu prea mare valoare nutritiva, iar, mai mult, carbohidratii din cartofi... ingrasa. Cu toate acestea, cartofii au salvat popoare intregi de la foamete de-a lungul istoriei.

O nutritie sanatoasa ar trebui sa includa cartofii printre radacinoasele consumate. Aceste legume contin vitamina C (nu ai fi crezut, nu?), vitamina B6 (acid folic, esential pentru asimilarea vitaminei B12) si potasiu in cantitate chiar mai mare decat bananele (un cartof mediu copt in coaja contine cca 700 mg de potasiu), de aceea au o influenta benefica asupra activitatii inimii. In plus, cartofii nu contin grasimi sau sodiu, fapt care le sporeste valoarea pentru functia cardiovasculara. De fapt, faima nesanatoasa a cartofilor a aparut din cauza cantitatilor mari de sare sau grasimi adaugate la gatire in majoritatea felurilor traditionale.


Fiind relativ ieftini si putand fi gasiti de-a lungul intregului an, cartofii reprezinta una dintre cele mai accesibile surse de fibre provenite din legume, nu din cereale.


Cartofi dulci la cuptor

Prima reteta va fi si pe placul celor care au nevoie sa isi calculeze indicele glicemic al alimentelor. Cartofii obisnuiti sunt nutritivi, dar au si un indice glicemic mare (95), variind foarte putin in functie de modul de gatire.


O solutie mult mai buna pentru persoanele care sufera de diabet, tin o dieta de slabire etc. o reprezinta cartofii dulci (indicele glicemic 50, adica mediu). Pentru a ii mentine cat mai dietetici, ii vom face la cuptor, condimentati simplu. Au un gust oarecum similar cu al cartofilor prajiti, dar si cu al dovleacului copt.

Ingrediente:
  • 2 cartofi dulci mari
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingura ulei de masline 
  • 1 praf de sare (optional)
  • o tava de copt si o foaie de copt

Cartofii se curata de coaja si se taie felii. Se pune foaia de copt pe tava, se imprastie pe ea feliile de cartofi, apoi se stropesc cu uleiul si se presara cu oregano. Se dau la cuptor pana devin aurii (cca 30 minute). Se pot servi ca atare, in loc de gustare, sau cu o salata verde, pe post de cina.


 Veggie Dil cu cartofi si cascaval

Una dintre gustarile mele preferate lacto-vegetariene este veggie dil-ul de la Calif. Stiu, are si grasimi, dar altfel nu ar fi atat de gustos, nu? Comparativ cu o shaorma, insa... adica ce zic eu "comparativ"? Nu se compara.


Ingrediente pentru 2 portii:
  • 1 dovlecel
  • 4 cartofi medii
  • 2 morcovi
  • ulei pentru prajit
  • rozmarin proaspat, tocat
  • sare si piper
  • 100 g cascaval
  • 2 lipii 
  • 1 lingura maioneza sau sos de rosii (optional)

1. Cartofii se taie cuburi medii, morcovii - cuburi mici, iar dovlecelul - cuburi mari. Se pune o tigaie cu ulei la incins si se prajesc in ea cuburile de morcovi si cele de cartofi. Cand legumele sunt mediu facute, se adauga si cuburile de dovlecei. Se mai lasa pana ce cartofii sunt rumeniti.

2. Se scot legumele cu o lingura cu gauri si se pun intr-un vas tapetat cu servete de bucatarie, ca sa se scurga de grasimea in exces. Se condimenteaza cu rozmarin, sare si piper dupa gust.


Se rade deasupra cascaval.

3. Se ung lipiile cu sos de rosii sau cu maioneza (se pot lasa insa si ca atare). Se pune in fiecare lipie o cantitate de legume. Apoi se incalzesc 3-5 minute la grill, pana ce lipiile devin usor crocante, iar cascavalul se topeste. Pofta buna!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi