Prajitura cu mac

O prajitura grozava, cu texturi diferite, de la pufos-crantanitoare, la cremoasa. Da dependenta... dar nu cred ca (doar) din cauza macului!

(fotografie facuta cu telefonul)



Verisoara mea a gasit la Angela o reteta de prajitura cu mac, pe care ea o numeste Tosca. Si cum a mai imbunatait aceasta reteta (se pare ca drepturile de autor sunt in regula atata timp cat schimbi cel putin un ingredient; in plus, probabil reteta provine din vreo carte de bucate si Agela a imbunatait-o la randul ei) imi permit sa v-o redau si eu, cu modificarile de rigoare. Mi-a placut mult. Atentie, insa, contine unt, zahar si, desigur, creeaza dependenta. Sa nu ziceti ca nu v-am spus!

Prajitura cu mac si crema de unt


Pentru blat
  • 6 albusuri de ou
  • 100 g mac
  • 50 g faina
  • 50 g nuca de cocos
  • 100 g zahar pudra
  • 1 pliculet praf de copt
  • 1/2 lingurita sare

Pentru crema
  • 6 galbenusuri de ou
  • 200 g unt
  • 400 ml lapte
  • 50 g faina
  • 100 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 2 pachete mici de biscuiti petit beurre 
  • 200 ml cafea slaba

Pentru glazura
  1. 100 g ciocolata amaruie
  2. 100 g ciocolata cu lapte
  3. 100 g frisca lichida
  4. 30 g unt

Mod de preparare:

Blat pentru prajitura cu mac

1. Se cerne faina si se amesteca impreuna cu praful de copt. Se separa albusurile de galbensus si se mixeaza albusurile, impreuna cu sarea si zaharul pudra adaugat treptat. Se amesteca pana se intareste. Se opreste mixerul si se adauga macul, nuca de cocos si faina cu praf de copt, amestecand usor, de jos in sus, pentru a nu se lasa spuma.

2. Se preincalzeste cuptorul. Se tapeteaza o tava pentru cuptor cu hartie de copt si se toarna in ea amestecul de albusuri. Se uniformizeaza usor suprafata si se da la cuptor aproximativ 15-20 minute. Se face proba cu un pai sau o scobitoare, apoi se scoate tava din cuptor si se rastoarna usor blatul din tava, ca sa nu continuie sa se coaca.

Crema pentru prajitura cu mac

1. Se amesteca intr-un castron galbenusurile, faina, zaharul vanilinat si jumatate din cantitatea de zahar pudra. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza, apoi se adauga laptele treptat, amestecand incontinuu, pentru a obtine o crema fara cocoloase.
2. Se pune crema intr-un vas adanc si sa de pe foc moderatamestecand incontinuu, pana se ingroasa. Dupa ce da in clocot, se mai lasa cca 1 minut, amestecand, apoi se trage deoparte si se lasa la racit. Se amesteca din cand in cand, pe masura ce se raceste, sa nu faca pojghita.
3. Se mixeaza untul cu restul de zahar, pana se formeaza o spuma cremoasa, si se adauga peste crema racita.  Se amesteca pana se obtine o crema groasa, care "sta" cu usurinta.

Glazura pentru prajitura cu mac

Se pun intr-un vas mic frisca, ciocolata rupta bucatele si untul. Se pune vasul pe foc mic si se amesteca incontinuu (cu o lingura metalica, nu de lemn) pana se omogenizeaza compozitia si curge. Nu se lasa sa fiarba, se tine galzura pe foc doar atat cat sa se inmoaie.

Montajul prajiturii cu mac si crema

Se face o cafea slaba si se lasa la racit. Se inmoaie biscuitii in cafea, la fel ca la tiramisu.
Se unge blatul de mac cu crema de unt. Se pun deasupra biscuitii, unul langa altul, pana acopera toata suprafata prajiturii. Se pot taia biscuitii de pe margini ca sa se potriveasca la dimensiunea blatului. Se toarna galzura pe prajitura si se omogenizeaza suprafata cu ajutorul unei linguri.






3 comentarii:

  1. Buna,spune-mi macul e dat prin masina(blender) sau e asa cum se cumpara?Merci pt raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum il cumperi, e destul de marunt... si da o textura crocanta. :)

      Ștergere
    2. Asa cum il cumperi, e destul de marunt... si da o textura crocanta. :)

      Ștergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi