Tort Krem a la Krem

Nu cunosc originea etimologica a denumirii acestei prajituri, pe care eu as fi scris-o "creme a la creme", data fiind prepozitia frantuzeasca din numele ei. In turca, insa, exista Krem pentru smantana. Iar cum tortul de fata are smantana in compozitie, se poate ca spatiul culinar din care provine sa fie chiar cel turc.





Dar cui ii pasa de unde vine numele? Atata timp cat e vorba de un tort (prajitura) delicios, usor de preparat si care face deja furori prin toate casele, e prefect accesibila! Oricum, fiecare prajitura pe limba... noastra piere. Iar cea de fata se topeste de-a dreptul pe limba. Hai sa vedem cum se face!


Prajitura Krem a la krem (Creme a la creme)


Pentru blat:

6 oua 
6 linguri de zahar 
1 plic (80g) crema de ciocolata

Pentru crema:

200 ml frisca lichida cu 32 g grăsime,  rece
200 ml lapte
1 plic crema de vanilie

Pentru glazura:

2 linguri apa
2 linguri zahar
100 g ciocolata de calitate, simpla sau cu lapte
100 g unt
1 lingura brandy sau afinata
1 lingura lapte rece

MOD DE PREPARARE:

Blatul: 
1. Se separa albusurile de gălbenușuri.  Se bat albusurile spuma. În timp ce mixati albusurile, se adauga una cate una o lingura de zahar, mixand bine dupa fiecare.
2. Când se obține o spuma tare, se adauga galbenusurile pe rand, mixand in continuare. La sfarsit se adauga si praful de crema de ciocolata, mixand bine la viteza mica, pana se omogenizeaza.
3. Intr-o tava de marime potrivita se pune hartie de copt. Se toarna compozitia lichida si se da la cuptorul preincalzit pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul, se face proba cu un pai sau o scobitoare si se lasa sa se raceasca.

Crema: 
1. Se amesteca frisca cu laptele intr-un bol, se adauga praful de crema de vanilie si se mixeaza cateva minute pana se intareste crema. 
2. Se intinde peste blatul racit si se niveleaza, apoi se da la frigider.

Glazura: 
1. Se topeste ciocolata într-un vas pus pe foc mic, impreuna cu untul si frisca. Se amesteca încontinuu și se tine cca 30 secunde  1 minut. Se amesteca bine ingredientele, iar la sfarsit se adauga laptele amestecat cu brandy. 
2. Se lasă prajitura sa se răcească bine. Se lasă glazura sa se răcească și ea, apoi se toarnă peste prajitura. Se da din nou la frigider pana se intareste glazura. 

Secrete:
1. Folositi un tip de unt cu o cantitate mare de grăsime,  peste 65%.
2. Daca vreti ca portiile sa arate bine, atunci când taiati prajitura pentru servire, folosiți un cuțit lat, a cărui lama o treceți prin foc înainte,  astfel incat sa se încălzească.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi