Socata, o bautura de vara cu proprietati terapeutice

Socata, adica bautura usor acidulata, facuta din flori de soc, se consuma pe vremuri mult mai mult decat astazi. Proprietatile sale detoxifiante sunt completate o serie de alte beneficii pentru sanatate aduse de florile de soc. Ce-ar fi sa redescoperi puterea racoritare a socatei de casa?



La ce caldura este afara, dragii mei, mai ca ne vine sa trecem doar pe rosii si branza, salate si eventual niste sucuri de fructe. Pregatite de robot, desigur! Si eu am tot incercat sa gatesc zilele acestea, iar pana si fierberea unui ou, dimineata, mi s-a parut un mini-calvar, respectiv o sursa de caldura greu de infruntat intr-o garsoniera incinsa.

Bine ca astazi s-a mai racorit, insa uite-asa, date fiind caldurile sufocante (bine, recunosc, si dorinta de a da jos cateva kilograme nedorite, cu care m-am captusit in doar doua luni pe fond de stres si lipsa de activitate fizica), am redescoperit puterea magica a bauturilor din plante si fructe: hidratante, remineralizante sau detoxifiante, energizante, zice-se ca sunt perfecte pentru a ne mentine in forma pe toata perioada verii.

Acum, e drept, surse de bauturi  sanatoase avem la tot pasul si la doar un raft distanta de... casa de marcat: fructe gata stoarse la cutie, pasteurizate sau proaspete, sucuri de rosii, ba chiar si bors de baut, apa de cocos, lapte de quinoa si tot felul de alte exotisme valoroase, nu zic nu, dar parca prea scumpe pentru buzunarele noastre. Asa ca mi-am indreptat privirea spre retete mai vechi, pe baza de plante locale, bauturi cunoscute dintre cele mai vechi timpuri.

Una dintre aceste retete este bautura pe baza de soc, adica socata, care, in urma cu inca cu vrei trei decenii inca se mai prepara la nivel industrial. Socata era pe atunci o bautura racoritoare apreciata de persoane de toate varstele.

Cum se face socata (sau sucul de soc)

Ingrediente pentru reteta de socata

• 10 flori (palarii) proaspete de soc (sau 12-14 flori de soc uscate)
• 3-4 lamai
• 1 kg de zahar (sau un borcan de 250 ml miere sau indulcitorul preferat, dupa gust)
• boabe de orez(pentru fermentat)
• 8 litri de apa rece, plus apa pentru macerat
1 pliculet zahar vanilat (optional)
plus un borcan de 10 litri, pentru preparare

Reteta de socata

1. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul, dizolvat putin in apa rece. Se dau lamaile pe razatoare, pentru a se pastra coaja, apoi se storc lamaile si se adauga 1 / 2 din coaja rasa si sucul de lamaie. Se adauga o cantitate de apa peste flori: cam trei sferturi de borcan (ca sa fii sigur ca nu da pe afara apa dupa ce incepe fermentarea).

2. Se adauga lamaia, zaharul, orezul (optional), zahar vanilat (optional) si se lasa pana a doua zi la macerat. Daca pui borcanul la soare, in 3-4 zile ar trebui sa fie gata, cu mentiunea ca trebuie sa amesteci in fiecare zi in ea!

3. In fiecare zi, dimineata si seara, se amesteca in borcan. Gusta din bautura, iar atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, se strecoara sucul printr-un tifon. Socata se toarna in sticle si se pastreaza la frigider, dar cu capacul NEINFILETAT, doarece continua se fermenteze... mai lent, dar fermenteaza. Se serveste rece, cu felii de lamaie.

De retinut! Socul este una dintre plantele miraculoase pe care le putem utiliza atat in cure de slabire, ca ajutor pentru detoxfiere, cat si pentru a ne trata de surmenaj, astenie, oboseala. Pentru aceste efecte, se recomanda o cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi. Pentru efectele
Iar bautura din flori de soc are si un gust racoritor, e usor parfumata, este acidulata, deci va fi si pe placul copiilor care prefera bauturile carbogazoase.

Socul in medicina naturista
Florile şi fructele de soc sunt folosite pentru herpes simplex, probleme reumatice inflamaţii ale căilor respiratorii, reducerea inflamaţiilor, calmarea iritaţiilor. Preparatele din flori de soc sunt utilizate în broşite, faringite, gripa, guta, reumatism, infecţii urinare, au acţiune sudorifica, diuretica, emolienta, antireumatica, antinevralgica şi stimuleaza rezistenţa organismului

Pentru ca are efect diuretic, bautura de soc este foarte eficienta în detoxifierea organismului.  Fructele şi sucul obţinut din fructe au o acţiune laxativa şi antinevralgica.


Socul se mai foloseste pentru:

1. Nevralgii. Se prepara un suc din fructe de soc stoarse, din care se iau cate 20 g pe zi;

2.Tratarea bronsitei, faringitei, gripei, gutei. Se face o infuzie dintr-o lingurita de flori de soc la 250 ml apa, care se lasa 10 minute acoperit, apoi se strecoara. Se consuma 3-4 cani pe zi;

3. Afectiuni urinare. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de fructe zdrobite si fierte 3 minute in 250 ml apa. Se consuma cate 1-2 cani pe zi;

4. Rinita, cistita. Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de flori uscate la 250 ml apa. Se bea o cana pe zi, inainte de culcare;


5. Reumatism articular, nevralgii sciatice si intercostale. Se face infuzie din 50-100 g flori si fructe de soc, la 3 l de apa si se adauga in apa de baie. 

Foarte important! Daca vreti sa culegeti propriile flori de soc: toate frunzele si tulpinile socului contin o substanta toxica. Foloseste manusi cand culegi florile.De asemenea, fructele, care apar dupa caderea florilor, sunt toxice atunci cand sunt verzi. Trebuie lasate sa se coaca. Cand bobitele capata o culoare violacee devin bune de utilizat in preparate. Fructele de soc contin o importanta cantitate de vitamina C.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi