Despre un indulcitor promitator si despre diete

Cred ca se fac trei luni de cand cei de la Green Sugar mi-au trimis din nou spre testare indulcitorul lor pe baza de Stevia si eritritol. Doar ca in cele trei luni am muncit la alte proiecte, iar blogul a ramas pe plan secund. Azi insa indulcitorul de la Remedia a intrat in sfarsit pe masa de fotografiat. (Ce sa-i faci? Asa e cand trimiti produsele doar la testat... :) iti vine randul cand iti vine, asa ca imi cer scuze colegilor din agentie pentru intarziere.)




Recunosc, cand am primit produsul acceptasem deja un proiect dificil si amplu, asa ca am ignorat mult timp cadoul primit.

Iar pana acum cateva zile pachetul primit de la Green Sugar a stat cuminte in raftul din bucataria de la Bucuresti. Ce s-a intamplat de il vedeti fotografiat asa frumos? Am deschis geanta cu luminile de studio. Dar si borcanul de Green Sugar.

Si de ce l-am deschis, totusi? In cele trei luni de stat deoparte de retetele gatite de mine.... m-am ingrasat! (Bine, am mancat timp de doua luni, pe fond de stres - a se citi prea multa munca si prea putin timp pentru mine - zilnic, un pachet de biscuiti cu ciocolata. In apararea mea, luam si niste medicamente care mi-au dat metabolismul peste cap... Si totusi, la ce ma asteptam oare?)

OK. OK, nu e panica, pentru ca am reununtat la medicamente, la unele alimente, fac sport... deci am intrat la dieta si pot (stiu ca pot!) sa slabesc repede. Doar ca am o problema: ma pot abtine de la orice, de la bere, vin, de la seminte, alune, cereale, grasimi, carne, cafea... dar mai putin de la ceva dulce! Si asa mi-a venit...

...Ideea de dulce fara foc, fara zahar, fara grasimi

Ce faci cand te-ai apucat de sport, tii dieta, nu vrei sa faci caldura in casa gatind deserturi? Si, mai ales, cand vrei ceva dulce, rapid, neingrasator? Va spun imediat:

Iti cumeri si pui pe masa:

1. Una bucata cutie perle de branza cu smantana, cu 2% grasime (78 cal/100 g, adica vreo 150 cal in total per cutie) de la frigider, ca sa fie si racoroasa.

2. Cateva fructe de sezon (pacat ca sunt cam acrisoare! unde cresc oamenii astia fructele astea de nu mai au deloc dulce natural?)

Si, pentru ca nu ai parte de dulce natural din fructe, completezi cu:

3. O lingurita de dulce natural din Green Sugar.

Daca vrei, poti indulci si cu miere sau sirop. Dar la 65 calorii o lingurita de miere comparativ cu 48 calorii o lingurita de zahar ma indoiesc ca iti doresti.

Lasam, deci Green Sugar, ca are ZERO calorii si nici nu afecteaza indicele glicemic. Sau, cel putin, asa spun producatorii romani ai acestui indulcitor pe baza de Stevia, aprobat de UE si 100% natural.




Care-i treaba cu indicele glicemic si caloriile din Green Sugar?

Inca o data pe ziua de astazi, recunosc: dragii mei, eu nu am incredere in indulcitori! Mai ales de cand cu pastilele astea si cu metabolismul incetinit imi vine sa dau cu toti chimistii si medicii de pamant. Ei (chimistii) ar zice ca-s  doar frustrata, eu as zice ca e normal sa ai grija de tine insuti, ca doar nu vor avea grija farmacistii si vanzatorii.

Am intors Cutia de Green Sugar pe toate partile, intai m-am stresat un pic, ca nu scrie cata stevia rebaudiana si cat eritritol contine (aruncati un ochi pe oricare produs "pe baza de stevia" din comert si veti vedea ca nu depaseste 5%. Dar acest aspect este perfect explicabil: o cantitate prea mare de stevia face ca gustul final al indulcitorului sa devina amar. In schimb, Green Sugar a fost stabilizat ca gust, tocmai pentru a se evita aceasta amareala, inclusiv la racire sau la caldura. Deci puteti gati cu Green Sugar si inghetate, dar si prajituri la cuptor... asta mai incolo, cand va trece caldura!)

Dar am sfarsit analiza prin a ma simti recunoscatoare ca Green Sugar nu contine maltitlol. Despre maltitlol stiam ca este un extract din porumb care are totusi calorii, ceea ce il desfiinteaza din start ca produs recomandat in alimentatia diabeticilor sau al celor ce tin diete cu cetoza.

Food Bloggers Conference

Ce este Eritritolul, totusi? 

Conform unor informatii furnizate de A.N.P.C.P.P.S. Romania 
Erititrolul este "un aditiv alimentar cu rol de indulcitor şi substanţă-suport pentru alţi aditivi.

Este un poliol care se obţine din glucoză prin fermentaţie, in prezenţa unei drojdii. Capacitatea sa de indulcire este de circa 70% din cea a zahărului, dar conţine doar 5% din caloriile acestuia.
In Europa, a fost introdus abia in 2004, iar in România in 2005, de aceea studiile despre acesta (facute publice) sunt inca insuficiente.

Eritritolul este absorbit in intestinul subţire, trecând in sânge, de unde este eliminat pe cale renală, in cea mai mare parte nemodificat. Astfel, el nu ajunge in intestinul gros şi nu poate provoca tulburări la acest nivel, decât dacă este consumat in cantităţi foarte mari.

Bacteriile din cavitatea bucală nu il pot descompune, astfel că eritritolul nu afectează dantura.

Gustul este asemănător cu al zahărului, dar are şi o tentă răcoritoare, mentolată.
Eritritolul nu este la fel de solubil ca zahărul, având in plus şi tendinţa de a se cristaliza. De aceea, se folosesc diferite substanţe antiaglomerante, care au rolul de a impiedica cristalizarea, dar şi de a masca gustul mentolat, cum ar fi inulina, isomaltul sau glicerina.

Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest indulcitor se foloseşte cu succes in orice tip de produse, inclusiv in cele tratate termic. Astfel, se poate utiliza in cantităţile prevăzute de reţete in produse de coferărie, patiserie, brutărie, in produse din fructe conservate, in deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe sau amidon, in cereale pentru micul dejun, in produse dietetice şi suplimente alimentare, in guma de mestecat etc.


Doza zilnică nu este limitată şi nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile folosite in alimente. Fiind un poliol, este obligatorie inscriptionarea pe produsele ce conţin eritritol că poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari. Acest aditiv nu este permis in alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.”

Daca asa zic ei... Ok. Green Sugar se califica. 
Punct forte: este stabil la coacere, fierbere si congelare. Adica nu isi modicia gustul.
Punct slab: eticheta incompleta.


Pana la noi dovezi, il voi folosi. Sunt un om sanatos si, da, imi place sa mananc dulce si vreau totusi sa evit zaharul, mierea, aspartamul, xilitolul etc. Sa vedem acum ce efect are in dieta mea. 

Sfatul meu (nu am studii de medicina, doar am citit mult, dar nici nu sunt platita de Laboratoarele Remedia sau de agentie sa le fac reclama)

Food Bloggers Conference
Daca suferiti de diabet,  
...nu exagerati cu nici un tip de indulcitor. Folositi-l cumpatat si, mai ales, daca aveti diabet insulino-dependent, nu uitati sa verificati ce efect are fiecare fel de desert preparat cu Green Sugar asupra glicemiei personale. Chiar daca Green Sugar este un indulcitor natural si nu influenteaza, teoretic, indicele glicemic, nu uitati ca organismul dv. este o fabrica complexa si orice combinatie poate declansa reactii noi. Doar cunoscandu-ne organismul putem invata sa il controlam. 

Recent am colaborat la un studiu pe tema diabetului insulino-dependent, iar credinta mea acum, dupa cele citite, este ca fiecare persoana este diferita si fiecare reactioneaza altfel. Iar in cazul acestei boli numai cumpatarea si vointa va pot tine departe de pericole. Un indulcitor va ajuta sa va satisfaceti nevoia de dulce ocazional (o data pe saptamana), dar in nici un caz nu va permite sa consumati zilnic dulciuri. 

De asemenea, consider ca diabetul insulinodependent este o afectiune grava pe care toata lumea se straduieste sa o usureze, dar pe de alta parte care furnizeaza si o masa in continua crestere de bolnavi dependenti de produse medicale scumpe. 
Nu sufar de mania conspiratiilor, dar stiu ca persoanele bolnave reprezinta un "public" preferat pentru foarte multe  produse. Alegeti in cunostinta de cauza!

Daca tineti dieta
Nu uitati ca folosirea indulcitorilor NU va ajuta sa slabiti! Singurul lucru care ajuta este o nutritie sanatoasa combinata cu miscarea fizica. Indulcitorul este un sprijin care va satisface pofta de dulce fara sa fie nevoie adsa adaugati si calorii.
Food Bloggers Conference

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi