Somon Teriyaki

O reteta asiatica ultracunoscuta, sanatoasa si apetisanta, reteta de somon Teryiaki este usor de facut si e gata in 5 minute (dar rezerva-ti timp si pentru marinat, de la 20 minute, pana la 2 ore)




Da, reteta aste simpla, dar nu simplista, cu gust exotic si, tocmai de aceea, foarte indragita de iubitorii retetelor asiatice. Reteta de somon Teriyaki este rapida si are o serie de avantaje. Se poate servi (recomandat) cu legume la abur sau oparite in apa clocotita, doar atat cat sa ramana crocante. Se poate garnisi si cu taietei de orez, fierti in apa cu otet si serviti ca o salata. Sau acest fel mai merge cu o salata de alge de mare. (Vedeti aici detalii despre algele Kelp)

Copiii se lasa mai greu sedusi de culoarea sosului de soia, in pofida gustului dulceag al acestuia. Somonul este insa unul dintre pestii recomandati in orice tip de alimentatie. Pe de alta parte, reteta este perfecta mai ales pentru o cina in doi sau pentru o masa la care aveti musafiri pretentiosi.

Somon Teriyaki

Reteta adaptata dupa Gordon Ramsay

Ingrediente:

  • 4 fileuri sau 4 rondele de somon (aproximativ 500 g în total)
  • 1 bucata de radacina de ghimbir, de cca 2 cm grosime, proaspat, taiat si dat pe razatoare 
  • 2 catei de usturoi, curatati si taiati fin
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de sirop de arțar
  • 1 lingura mirin (vin de orez)
  • ulei de masline
  • sare de mare și piper proaspăt măcinat
  • 1 lingurita de seminte de susan, usor rumenite in tigaia fara ulei
  • 5-6 fire cepsoara, tocate


Mod de preparare:

1. Puneți ghimbirul și usturoiul într-un castron. Amestecați cu sosul de soia, siropul de arțar, vinul de orez și o linguriță ulei de măsline.

2. Se pun fileurile de somon intr-un castron. Se condimentează pe o parte și pe alta cu sare și piper, apoi se toarnă sosul peste ele și se amestecă ușor, până le îmbracă într-un strat lipicios. Se acoperă cu folie și se dau în frigider, la marinat, timp de până la 2 ore, dar cel puțin 20 de minute.

3. Se pune o tigaie mare pe foc mediu și se adaugă un pic de ulei. Când uleiul s-a încins, se adaugă somonul. Se pastreaza sosul ramas in castron.
Sfat: Daca ai fileuri de somon, pune-le mai intai cu pielea in jos si lasa-le doua minute sau pana ce carnea devine din roz, alba si opaca. Daca ai cumparat rondele de somon, lasa-le timp de 2 minute pe fiecare parte. Adaugă un pic de apa in tigaie in cazul in care carnea are tendinta sa se usuce.

4. Intr-o tigaie mica, fara ulei, se rumenesc semintele de susan. Fileurile de somon se servesc stropite cu cu sosul teriyaki lăsat deoparte si presarate cu seminte de pin si verdeata. Ca garnitura, se pot folosi legume oparite, dar usor crocante: fasole verde, morcovi taiati fideluta, taietei de orez, stropite tot cu otet de orez.



Despre bucataria japoneza


Japonezii erau si sunt foarte economi: gatesc simplu, dar cu gust. Ca toti asiaticii, de altfel, deoarece au fost lipsiti de resurse naturale, au incercat sa faca mancarea folosind putine lemne, putina energie, putine ingrediente. A rezultat un stil de bucatarie economic, dar sanatos.


Ce inseamna Teriyaki?


Teriyaki este o tehnica de gatit folosita în bucataria japoneza, tehnica prin care produsele alimentare sunt puse pe tigaia cu grill sau pe gratar si glazurate cu un sos de soia combinat cu mirin (vin de orez) si zahar.
Asiaticii folosesc de regula pentru gatit in stil Teriyaki carne de peste, de calamar sau chiftele din carne de peste. Tehnica de preparare a fostimprumutata si de occidental, care gatesc orice soi de carne: de pui, de porc, miel si vita.

Teriyaki - cuvântul deriva din Teri (stralucire sau luciu dat de continutul de zahar) si Yaki, care se refera la metoda de preparare, pe grill sau in tigaie, in putin ulei. In mod traditional, carnea este pusa la marinat in sos si stropita cu acest sos de mai multe ori în timpul gatirii.
Acest fel de mâncare foarte popular printre japonezi, teriyaki, a fost creat initial de catre bucatarii japonezi din secolul al XVII-lea, intr-o vreme in care urbanizarea si schimbarile în modul de a se face agricultura, precum si expunerea la noi ingrediente din strainatate a dat nastere unor noi stiluri de gatit inovatoare.

Teriyaki de pui

Tarei - Se face in mod traditional amestecandu-se sos de soia, cu mirin si zahar (sau miere). Sosul se fierbe pana se aduce la grosimea dorita, apoi se foloseste pentru marinarea carnii, care este apoi pusa la tigaie intr-un pic de ulei sau fripta fara ulei. Uneori se adauga ghimbir, iar rezultatul vasul final poate fi garnisit cu ceapa de primavara tocata marunt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi