Tort de caise, fara coacere

Un tort fara coacere, cu caise dulci si iaurt racoritor, este minunat vara. Vara, adica in aceasta perioada in care se coc caisele... Iar daca mai ai si posibilitatea sa le culegi direct din copac, dulceata si savoarea acestui tort fara coacere este garantata.



Cui i s-a intamplat sa comande ceva la restaurant si, pe cand astepta mancarea (iar comanda tot intarzia), sa inceapa sa glumeasca: "ei, acum chelnerii mulg vaca pentru laptele din cafeaua ta" sau "acum cultiva cartofii pentru piure"... Stiu, nu sunt tocmai cele mai reusite glume, dar ca sa stiti, tortul acesta chiar e facut cu cele mai proaspete caise, culese direct din copac...


TORT DE CAISE, FARA CUPTOR



Timp de preparare: 25 minute
(a se nota ca nu este pentru cei fara rabdare: trebuie lasat la frigider 12 ore inainte de a fi servit)

Ingrediente:

  •  250 - 300 g piscoturi
  •   800 g iaurt gras (10% grasime, grecesc)
  • 1 kg caise (sau alte fructe, dupa plac. Se poate face si cu fructe din compot)
  • 200 ml frisca (Hulala)
  • 2 pliculete de gelatina
  •  150 g cremă de brânză (Delaco)
  •  150 g zahar pudra
  • 2 linguri zahar tos 
  •  1/2 sticluta sau 1 sticluta esenta de rom
  • Pentru pregatire mai ai nevoie de o tava rotunda cu fund detasabil si folie de aluminiu.



1. Se face un sirop din 500 ml (2 cani) de apa, care se incalzeste pe foc si in care se dizolva zaharul tos si estenta de rom. Se lasa acest sirop la racit. 

2. Se tapeteaza tava cu o folie de aluminiu, inclusiv pe peretii tavii. Se pune sirop pe o farfuriuta si se inmoaie fiecare piscot in acest sirop. Atentie, piscoturile au tendinta sa absoarba rapid umiditatea, de aceea inmoaie fiecare piscot repede si cufunda-l in sirop, doar pana la jumatatea piscotului. Se aranjeaza piscoturile de jur imprejurul tavii. Pe fundul tavii asezi fructele cum crezi de cuviinta, astfel incat sa acoperi rodonat spatiul. Nu uita ca acestea vor deveni partea de sus a prajiturii!

3. Se prepara gelatina, conform retetei de pe pliculetele de gelatina. Se pregateste si frisca, tare, in conformitate cu reteta de pe cutia de frisca. Se adauga iaurtul si zaharul pudra, crema de branza, iar la sfarsit gelatina. Se mixeaza bine de fiecare data, iar la final se adauga si fructe in amestec, dupa plac. 

4. Se pune amestecul de crema in tava, peste fructe, cu ajutorul unei linguri. Nu se apasa pe crema, ea trebuie sa fie usor aerata. Se da tortul la frigider pentru 12 ore. 

5. Dupa racire, se scoate tortul de la frigider. Se ia farfuria pe care va sta tortul si se pune peste tava, se tine bine, apoi se rastoarna invers dintr-o miscare. Se detaseaza  forma metalica. Prajitura se poate sevi cu frisca deasupra. 

Vara, mainile sunt bronzate. Caisele, la fel: rumene la chip, rosii si pistruiate de atata soare.


Precizari si sfaturi:
Prajitura se poate face cu fructe din compot, dar caisele proaspete pe care inca le gasiti la piata sunt la fel de bune si dulci.
In amestecul de fructe se poate adauga si un zahar vanilat, dar pentru ca in cazul nostru caisele au fost foarte parfumate si aromate, nu a fost nevoie de el)
Mai exista si o umplutura pe care o poti face si cu iaurt cu fructe... dar eu iti propun asta doar dac esti lenes si nu stii ca iarturile au in ele tot soiul de chimicale, numai fructe nu



Servire (tort de caise, fara coacere):

Va sugerez sa serviti tortul de caise (o felie) alaturi de un ceai de fructe de padure. Da, chiar la ora cinci dupa-amiaza, adica atunci cand va scade glicemia si veti sa mai mancati ceva bun... dar nu chiar atat de mult, pentru ca in curand vine ora cinei si... De fapt, ce sa mai vorbim? Spor si pofta buna!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi