Cum se mananca branza Camembert?

Cum se mănâncă Camembert? Este comestibilă coaja pe care o folosesc fabricantii? Sau din ce este făcuta? Dar francezii cum servesc branza Camembert?
 
Intrebarile de mai sus se nasc adesea in capul celor mai multi, eventual cu variatii. “Se mananca oare coaja aceea alba de la branza Camembert? Adica... este intr-adevar mucegai? Cat de mult poti manca fara sa fie periculos?

Care este adevarul despre asta si cum sa fac atunci cand imi este servita branza Camembert? Eu cum pot sa o folosesc la gatit, eventual altfel decat servita pe un platou cu branzeturi, cu nuci, mere si struguri?” (Daca ti-ai pus intrebarea asta, atunci stii deja mai multe despre Camembert decat majoritarea populatiei din Romania.) Care este diferenta dintre Brie si Camembert? (de aroma, dar si de dimensiuni si forma.)


Uite tot soiul de intrebari care unora dintre gurmanzi le pot parea profane. Recunosc ca eu insami mi le-am pus de numeroase ori, pana m-am hotarat sa cercetez, direct la sursa, ce spun francezii adevarati despre asta si, mai ales, producatorii de branzeturi.
Emblema gastronomiei franceze, Camembert este considerat unul dintre cele mai rafinate tipuri de brânză. Cea mai accesibilă ca preț este fabricată de diverși producători de lactate si are mai multe tehnologii de fabricare.

sursa foto: Wikipedia
 Mai scump, Camembertul provenit din Normandia (daca vreti un produs original, cautati “Camembert de Normandie” pe eticheta) se face doar cu lapte crud si este manufacturat. In branza astfel preparata se simte gustul de fan si pasune pascute de vaci.
Camembert este un tip de branza preparata din lapte de vaca, pastoasa, moale și acoperita de o crustă de mucegai, de culoare alba. Are intotdeauna forma rotunda.
Despre istoricul branzei Camembert, foarte interesant, de altminteri, poti citi mai multe pe Wikipedia, aici.


Iata ce spune un francez: “Bineînțeles că se mănâncă! Este un sacrilegiu sa o lasi in farfurie! Poti cel mult sa indepartezi putin din coaja daca vezi ca este un pic innegrita, dar atata tot!“ (“Bien-sûr que ça se mange. C'est un sacrilège de la laisser dans ton assiette! Tu peux à la limite enlever l'arrête si elle est un peu noircie mais c'est tout!”)*

Atata timp cat coaja este alba, este sigur sa se consume. Innegrirea cojii este primul semn ca mucegaiul de pe Camembert este alterat si portiunea respectiva trebuie indepartata! Iata mai jos de ce.


Mucegaiul este comestibil? Nu face rau in cantitate prea mare?

Mucegaiurile se gasesc peste tot in jurul nostru! Orice aliment poate face mucegai in doar doua zile daca este lasat afara din frigider. Dar unele mucegaiuri ucid, in timp ce altele sunt sanatoase. (Penicilina si alte vaccinuri care salveaza vieti sunt obtinute din mucegaiuri.)

Branza Camembert este facuta cu o specie de mucegai numita Penicillium, un tip de mucegai care ucide bacteriile, dar care este inofensiv pentru om şi animale. Mucegaiul nobil alb sau Penicillium candidum este folosit la Camembert (Penicillium camembertii) sau la Roquefort (Penicillium Roquefort) tocmai pentru ca da gustul tipic, usor aspru, al acestor branzeturi. De aceea, branzeturile cu mucegai sunt considerate o adevarata penicilina naturala, functionand ca un antibiotic pentru organism. Continutul de acid folic, calciu si vitamine din Camemebert o recomanda ca pe un aliment sanatos. Cu tot cu coaja.


Desigur, daca mucegaiul se consuma excesiv, efectul poate fi insa invers. Dupa cum stii, antibioticele nu sunt recomandate decat pe durate limitate de timp, pentru a sprijini sistemul imunitar. Excesul va avea exact efectul contrar, ducand la toxiinfectii, alergii, dureri de cap, de ochi sau afectiuni potential letale. 

De asemenea, persoanele sensibile sau alergice pot dezvolta reactii alergice la toate tipurile de mucegai. E valabil si in cazul celor alergice la pencilina, care trebuie sa evite consumul de branza cu mucegai. Iar pe de alta parte, branzeturile au oricum un continut ridicat de grasimi, asa ca un consum cumpatat este, ca intotdeauna, cel mai recomandabil. Hipertensivii şi bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi renale ar trebui să evite brânza cu mucegai.

Cum servesti branza Camemebert

Se poate mânca brânză Camembert pe pâine sau servita cu nuci și de felii de mere. Se poate pune pe pâine prăjită sau în sandwich-uri ori aperitive. Se poate adăuga, de asemenea, brânză Camembert tăiată bucăți într-o salata verde cu nuci și stropită cu zeamă de lămâie.

Te-ai gândit vreodată cum este Camembert servit cald? Cel mai simplu mod de a aprecia este de a pune bucata de Camembert pe o portie de friptura, la cuptor (cu tot cu mucegai), in ultimele cinci minute de preparare. Apoi, străpunge crusta și branza va curge pe friptura. Se poate servi cu pâine si o salată bună alaturi.
De asemenea, poti folosi Camembert taiat în bucăți la prepararea unui quiche, la plăcinte sau prăjituri.
Pentru cei care le plac contrastele si vor sa stimuleze toate papilele gustative deodata, Camembert se mai poate consuma si pe felii de Wassa, cu dulceata de coacăze.

Ce vin alegi la Camembert?  De preferat, calvados sau cidru, dar oricum merge cu orice tip de vin.

Iar aici este o reteta Jamie Oliver, cu Camemebrt pus la cuptor cu vedreturi, nuci si usturoi, care se serveste cu baghete de paine proaspata. Un deliciu! Sa aveti pofta!

* Sfat! Nu consuma alimentele mucegaite, deoarece mucegaiurile necontrolate sunt foarte periculoase. Arunca oric emancare la care a mucegait suprafata, inclusiv bulionul. Daca ai fructe tari sau branza tare care au mucegait, le poti consuma dupa ce indepartezi mucegaiul si inca 2 cm distanta de zona mucegaita.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi