Prajitura Alba ca zapada




Fină, cremoasă, cu foi care se topesc în gură, prajitura Albă-ca-Zăpada, cu gustul ei de lămîie si cu blat moale, este favorita tuturor generațiilor. Verișoara mea Mihaela a perfecționat această rețetă prin încercări repetate, folosind crema și blaturile mai multor blogger-i culinari, iar într-un final a ales ce i s-a părut mai gustos.

Singurul dezavantaj la prăjitura Albă-ca-Zăpada este că durează ceva mai mult până este gata de servit. Pe de o parte, durează până facem foile de aluat. Pe de alta, pentru ca prăjitura să aibă un gust cât mai bun, este bine s-o lasam peste noapte la rece, afară sau în frigider.

Pentru blaturi

  • 3 ouă mari
  • 8 linguri ulei (70 ml)
  • 8 linguri zahar (200 g)
  • 8 linguri lapte (50 ml)
  • 550 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare


Mod de preparare
1. Ouăle, uleiul, laptele și zahărul, plus praful de sare, se pun într-un vas și se mixează până când se topește zaharul. Se adaugă făina și praful de copt și se formează un aluat, care se frământă mai  întâi cu telul, apoi cu degetele, până se obține un aluat omogen. Știi că este gata atunci când nu se mai lipește de mâini. Aluatul nu este nici prea moale, nici prea tare. Se învelește în folie de plastic și se lasa se odihnească cca 20 minute.

2. Se împarte aluatul în trei (sau patru) bucăți egale, care se întind pe câte o foaie de copt, ușor pudrată cu făină, cu ajutorul unui făcăleț (sucitor). Fă o formă cât mai pătrată, pentru ca mai apoi vei coace foaia de aluat pe fundul unei tăvi.

3. Înțeapă fiecare foaie de aluat cu o furculiță, în diverse puncte. Pune blatul la cuptor cu tot cu foaie, pentru 15 minute, la foc mic. Lasă până ce foaia se întarește, dar rămâne albă la suprafață. Repetă procedeul pentru toate cele trei (sau patru) foi și lasă-le deoparte.

Rețeta foilor, adică pașii și ingredientele au fost luate de Miha de pe blogul Pofta buna... Dar, așa cum ziceam, ea a testat mai multe rețete până a ales-o pe aceasta... 

Pentru crema de prajitura Alba-ca-Zăpada


  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de făină
  • 300 - 350 g unt
  • zeama de la o lămâie
  • coaja de la o lămâie
  • 6 linguri de zahăr
  • 1 sticluță esență de vanilie


1. Făina, zahărul și coaja de lămâie se pun într-o crăticioară de 2 litri. Se amestecă,  Se adaugă laptele, puțin câte puțin și se amestecă din nou cu un tel, până ce se omogenizează (laptele se pune câte puțin, ca să nu se formeze cocoloașe). Se adaugă și esența de vanilie sau miezul și semințele unei păstăi de vanilie.

2. Dă crăcitioara pe foc mediu și ține, amestecând încontinuu, cca 15 minute, până ce crema începe să se îngroașe. Se dă deoparet de pe foc și se adaugă zeama de lămâie.

3. Lasă crema să se răcească până ce ajunge la temperatura camerei. Încorporează în ea, cu ajutorul unui mixer, untul.

Rețeta de cremă a fost luată de la Jamila, dar îmbunatățită cu o altă cantitate de unt și de zeamă de lămâie decât cea folosită de celebra vlogger-iță.

Asamblarea prăjiturii Albă-ca-Zăpada

Montează prăjitura pe o tavă tapetată cu folie de celofan, punând pe fiecare blat un strat de cremă. Se termina cu un blat fara crema. Se dă prăjitura la rece peste noapte, eventual presată cu o greutate, pentru ca aluatul să devină mai pufos. Se decorează inainte de servire cu zahăr pudră.
 Poftă bună!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi