Amandine de casa

O rețetă de amandine de casă, al căror gust te va face să te simți ca în copilărie. Mulțumim, Ema, pentru rețetă, fotografii și "mostrele" aduse spre degustare.

Retete de la cititori, fotografiate cu telefonul


"Amandina este gustul copilariei, este ieșirea de dumincă în centru la cofetăria preferată și este ciocolată, multă ciocolată. Așadar un fan al prajiturii amandina va adora rețeta de azi, așa cum s-a întâmplat deja cu rudele mele care au avut numai laude pentru ea. Cum rețetele mele deveniseră monotone, am zis sa fac ceva nou și puțin mai complex, așa ca prea însiropata amandină a caștigat și m-am pus pe documentat. Redau în continuare măsuratorile folosite de mine cu mențiunea ca va trebui sa dublezi cantitatea de sirop sau sa folosești mai mult rom.

Blatul de amandine
  •          5 ouă
  •          150 g faină
  •         200 g zahăr
  •          Un strop de sare
  •          Un plic zahăr vanilat
  •         4 linguri cacao
  •         Un plic praf de copt


Începem prin a pune ouăle în vasul de mixer și le batem până apar bule. Adăugăm apoi treptat zahărul până când compoziția își schimbă culoarea de la galben la alb gălbui. Separat făina o amestecam cu praful de copt, cacao, sarea și zaharul vanilat. Cu o spatulă punem câte două linguri din amestecul de făină  rotind amplu de jos în sus pana se încorporează tot. Se pregăteste o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt unde se pune compoziția pentru circa 30 de minute la maxim 150 grade. Aici depinde de cuptor, al meu a fost preîncalzit, de aceea specific ca la cuptoarele noi să lăsați caldură doar de jos pentru a evita arderea. După cele 30 de minute lasați aluatul la racit acoperit cu un prosop pentru a nu se  usca.



Siropul pentru insiropat blatul de amandine
  •         2 plicuri de capucino de ciocolată
  •        150 ml apă
  •          Rom din plin
  •         200 g zahăr

Se pun toate ingredinentele, mai puțin romul, la  foc mic într-un ibric circa 8 minute. După răcire se adaugă și romul pentru a-și păstra intensitatea gustului.



Crema de amandine
  •         300 g ciocolată cu lapte
  •         400 ml frișcă lichidă – smântână dulce
  •         50 g unt

Punem la fiert smântana pană atinge punctul de fierbere. Aveți grijă să nu se lipească. Separat într-un castron punem ciocolata cuburi peste care punem smântână. Lăsam cateva minute deoparte dupa care amestecăm cu un tel. O să avem în continuare o cremă de ciocolată mătăsoasă peste care se adaugă si untul pentru luciu si o textură mai groasă. Se lasă la frigider până cand vom asambla prăjitura.


Glazura pentru amandine
  •          300 g zahăr
  •          150 ml apă
  •         2 linguri miere
  •          2 linguri cacao
  •         1 lingură faină
  •          50 g unt

Pune la foc mic apa și zahărul până se topesc. Separat amestecă într-o cană făina si cacao peste care adaugă puțin din apa de pe foc amestecând foarte bine cu un tel. Pentru a avita cocoloașe trece printr-o sită compoziția creată atunci când o pui înapoi pe foc. Continua să amesteci cu telul până cand începe să se îngroașe pentru alte 8 minute. După ce luam de pe foc glazura vom adăuga untul și mierea amestecând constant apoi o lăsăm să se răcească.

În acest punct, putem să asamblăm prajitura. Tăiem în doua blatul cu un cuțit mare astfel încat sa obținem doua felii egale. Însiropăm felia de jos, punem toată crema la mijloc, apoi cealaltă felie de blat căreia îi adăugăm restul de sirop. Mărginile prăjiturii se îndeparteaza după care o tăiem cuburi, mie mi-au ieșit cam 20 de bucăți. Fiecare cub va primi o cam o lingură cu vârf de glazură, care între timp a căpătat o consistență mai groasă. Opțional o puteți decora și cu frișcă. Aceasta a fost rețeta de azi, asteptăm părerile voastre și alte sfaturi. Poftă bună!"



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi