Catina

Cedez unei pasiuni mai vechi și intru și pe tarâmul plantelor. Prima din serie: o planta veche, folosită, probabil, încă de pe vremea dacilor: catina.Hyppophae rhammnoides, fam. Eleagnaceae
Culoarea galben-portocalie a cătinei se datorează carotenoizilor prezenți în acest fruct sălbatic. Cătina conține și vitamina A, C, B1, B2, E, PP, provitamina D, dar și minerale, precum calciu, fosfor, magneziu, sodiu și fier.

Planta: Arbust spinos, de 1 până la 3 m, face parte din flora spontană a țării noastre. Frunze verzi argintii, lanceolate.
Condiții: sol nisipos, în plin soare, zone de deal (uneori și de câmpie).
Recoltare: din august până la primul îngheț.
Proprietăți terapeutice: stimulent al apetitului, antiiflamator, antioxidant, anticoagulant. Un tonic și un ajutor în cazul afecțiunilor oculare. Ajută în cazuri de astenie fizică. Poate fi dat și copiilor, pentru poftă de mâncare. Extractul de cătină poate fi eficient în unguente pentru tratarea arsurilor, degerăturilor, dermatitelor. E o plantă extraordinară și eficientă cam în orice boală primară, datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.
Recoltare: Culegeți fructele proaspete și folosiți-le crude sau la prepararea ceaiurilor și gemurilor. Uscarea cătinei cere cunoștințe despre principiile ei active, documentați-vă înainte de a o usca.
Proprietăți culinare: din fructele uscate se poate face ceai, dar mai adesea sunt folosite la prepararea gemurilor, dulcețurilor și marmeladelor sau a concentratelor de sirop din comerț, foarte vitaminizante.
Uleiul de cătină nu poate fi prelucrat acasă; el se extrage din muguri, frunze, tulpini, fructe, și este folosit în preparate diverse, inclusiv cosmetice.

2 comentarii:

  1. Trebuie sa spui si cand se culege.Mai nou o vad pe tarabe din august, cand de fapt nu e inca coapta si nua re proprietatile celei atinse de prima bruma, care ii mai taie si din gustul astringent, devenind mai dulce.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Corina: eu am zis ca din august pana la primul inghet, dar ai dreptate, cu cat e mai "coapta" cu atat e mai dulce si mai putin astringenta. Ca si continut de vitamina C trebuie sa facem cercetari, dar ca gust sigur e mai buna toamna.

    RăspundețiȘtergere

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi