Hreanul, beneficii pentru sanatate. Antioxidant si anticancerigen


Fie că este vorba de combaterea gripei sau a problemelor respiratorii, de combaterea amigdalitei sau de infecții ale tractului urinar, hreanul este un super-aliment care te poate ajuta să îți recapeți sănătatea într-o serie de situații. De secole întregi el este folosit pentru a trata afecțiuni variate, iar aproape fiecare parte a plantei numită științific Armoracia Rusticana are o anumită valoare medicinală.
Ceaiul din rădăcină de hrean a fost folosit de-a lungul vremii ca un expectorant, în timp ce un ceai făcut din florile sale poate fi folosit pentru a tratata răcelile comune. O cataplasmă realizată din rădăcina de hrean rasă se poate folosi în diverse aplicații externe, iar frunzele crude de hrean pot fi folosite ca analgezic natural. O infuzie de hrean are proprietăți antibiotice și este eficient împotriva infecțiilor fungice pe piele.

O planta perenă, hreanul este înrudit cu  muștarul, varza și alte legume crucifere. În pofida lungii sale istorii ca un remediu natural versatil, hreanul este în prezent intens studiat date fiind efectele sale anticancerigene.


Glucozinații si cancerul

Glucozinații sunt cei care dau iuțeala plantei de hrean. Cine nu cunoaște mirosul și gustul înțepător intens al hreanului? Este suficient să cumperi o rădăcina de hrean de la piață și s-o dai pe răzătoare pentru a îți aminti despre ce vorbim. Mai tare decât ceapa, el va face ochii să lacrimeze și nasul să usture.  Însă tocmai aceasta iuțeala este dovada agenților puternici pe care îi conține: glucozinații, considerați eficienți împotriva multor afecțiuni.
Hreanul este o planta extrem de puternică și rezistentă, iarna, cand pamantul este inghetat bocna, radacina hreanului traieste liniștită în pământ, gata să înverzească la primul dezgheț. În rădăcina hreanului se mai găsește și multă vitamina C și minerale precum fierul, potasiul, calciul si magneziul.
Aroma sa intensă este însă și foarte savuroasă, astfel că sosurile pe bază de hrean sau salatele cu hrean ras și oțet sunt nu doar benefice pentru sănătate, ci reprezintă și o delicatesă culinară pentru mulți. Merge atât cu fripturile, cât și cu legumele fierte, în special cu sfecla roșie. (Găsește tot aici și câteva rețete de sosuri de hrean).

Un studiu recent de la Universitatea din Illinois indică faptul ca glucozinații existenți în hrean pot crește rezistența la cancer. Mosbah Kushad, unul dintre coautori studiului, spune, "glucozinații cresc capacitatea ficatului de a detoxifia organismul, luptând împotriva agenților cancerigeni și putând suprima creșterea tumorilor canceroase existente. Analiza noastră pe soiuri diferite de hrean arată că toate aceste plante sunt o sursă bogată de glucozinați." De asemenea, studiul relevă că hreanul este una dintre puținele legume medicinale care îmbunătățește de fapt beneficiile în combaterea cancerului, deoarece mai conține și o enzimă care  descompune glucozinații.
Un alt studiu publicat recent de la Universitatea din Dundee, Scoția, sugerează oricum un posibil mecanism impotriva cancerului la toate plantele din familia Brassica aferente: varza, broccoli, conopida etc. Lucru care probabil vă este deja cunoscut.


Sinuzită, infecții ale tractului urinar și alte afecțiuni

Sucul sau partea rasă din radăcina de hrean sunt utilizate în mod eficient pentru a calma disconfortul la nivel nazal și pentru a elibera respirația. Datorită proprietăților sale antibiotice, hreanul poate fi de asemenea utilizat pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar și pentru a distruge bacteriile din gât care pot provoca bronșită, tuse și probleme aferente. Hreanul stimulează organismul sa elimine urina , astfel încât bacteriile sau alți agenți inflamatorii din vezica urinara pot fi eliminați mai devreme decat în mod normal.
Hreanul este și un agent care stimulează fluxul de sânge de la suprafața pielii. Ca atare, poate fi foarte eficient în cataplasme sau folosit ca agent în alifiile pentru masaj destinate să calmeze durerile musculare, reumatice și articulare.

Studii recente (în Rusia) au indicat că ar putea avea același potențial de a proteja oamenii de efectele expunerii la substanțe chimice toxice.
Hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinați decât broccoli-ul,  astfel încât nu aveți nevoie de mult hrean pentru a beneficia  de proprietățile lui. Un pic de sos de hrean pe friptură, la o masă obișnuită, vă poate proteja de o mulțime de probleme. Îl găsiți la piață, în formă proaspătă - datul pe răzătoare este prima formă de terapie, mai ales dacă vă încearcă deja vreo răceală.

Dacă aveți orice întrebări cu privire la conținutul științific al acestui articol, intrați pe pagina lef.org, unde aveți detalii și puteți chiar să sunați un specialist Life Extension® (1-866-864-3027 ).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi