Hrana organica, mai sănătoasă

Cu toții știm că legumele, fructele și alte produse alimentare asigură organismului mineralele, vitaminele, proteinele și carbohidrații atât de necesare în procesele de bună funcționare și dezvoltare a organismului. Să introducem în corp o hrană săracă în astfel de nutrienți, dar plină de o serie de alte elemente potențial nocive pare o afacere proastă din start pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri. Cumpărăm o roșie cu gândul că are licopen și vitamina A, dar adevărul este că atunci când o punem pe masă până și gustul acesteia ne spune cumva că acea legumă este departe de a ne asigura aportul scontat de vitamine: organismul nu se lasă păcălit. 


 


El știe și fără să îi spunem că este vorba de o roșie crescută cu forța, care a fost poate plantată într-un sol încărcat de chimicale, în altă țară, care nu s-a copt la lumina soarelui, ci în cutie, pe drumul de la producător spre cumpărător sau chiar a fost adusă la maturitate în 24 de ore, odată cu alte roșii, după ce a fost lăsată într-un bazin uriaș cu hormoni.
Marea majoritate a oamenilor, știind că practic nu putem să ținem stomacul gol, preferă să folosească măcar parțial alimentele ieftine, fie și pline de hormoni sau aditivi pe care le găsește, mimând cu ele senzația de sațietate, dar suplinind necesitățile nutriționale ale organismului cu vitamine cumparate. O atitudine desigur ceva mai bună decât alimentația dezechilibrată la care toți suntem expuși... dar cea mai bună alternativă rămâne aceea de a face tot posibilul să punem pe masă alimente organice. Legumele şi fructele bio conin cu 65% mai multe vitamine şi antioxidanţi față de cele tratate cu diverse chimicale. Cele dintâi își pot lua din sol și prin procesul de creștere, respectiv coacere, mult mai multe elemente nutritive.

Ce înseamnă organic?

Crescute în medii lipsite de pesticide, în soluri bogate în elemente minerale și cu îngrășăminte naturale sau provenite de la animale care au trăit la rândul lor sănătos, în natură alimentele organice sunt adesea vândute mai scump în magazine și piețe. Din simplul motiv că, fără protecția asigurată de chimicale, producția e mai scăzută, mai riscantă, iar termenul de garanție al produselor este și el mai scăzut. Dar aceasta nu înseamnă că astfel de alimente sunt cu mult mai scumpe (cel puțin în România diferența nu este atât de mare ca în alte țări europene) sau că nu le putem găsi, direct de la producători, la un preț chiar echivalent cu al pieței.

De unde cumpărăm?

Desigur, o deplasare la țară pare mai sănătoasă decât un drum la piață, dar dacă vă gândiți că luând legume direct de la țărani veți evita chimicalele... vă înșelați. Nu toți își asumă riscul unei recolte proaste și mulți folosesc noile descoperiri ale științei pentru a evita dăunătorii și prădătorii care strică plantele. Cel puțin de la țară veți cumpăra, însă, ceea ce este de sezon și veți ști măcar că produsele nu au fost crescute hormonal, în bazine. Puteți întreba producătorul cum și-a obținut recolta, sau în cazul ouălor, brânzeturilor și cărnii să aflați cum a fost crescut animalul, iar de aici singurul lucru pe care îl mai aveți de făcut este să verificați și termenul de valabilitate.
Mai sigur este totuși să luați alimente organice chiar din magazine, pentru că certificatul de produs organic se dă pe standarde foarte stricte, iar eticheta este o garanție mult mai bună decât orice.


Standarde de calitate

Carnea, lactatele și ouăle oferă proteine: sunt considerate organice cele provenite de la animale şi păsări crescute natural, în aer liber, nu în spații înghesuite și departe de lumina soarelui, cărora nu li s-au dat hormoni de creştere şi au fost hrănite ecologic. Vegetalele organice sunt cele crescute 100% fără chimicale sintetice, pesticide sau hormoni. De asemenea, solul în care cresc trebuie să fie și el lipsit de pesticide sau îngrăşăminte chimice, iar asta nu doar în anul recoltei, ci cu cel puțin patru ani înainte, pentru a avea timp să se curețe și să-și refacă nivelul de nitriți, nitrați și alte elemente necesare creșterii plantelor. În ceea ce priveşte alte alimente bio, de genul conservelor, pastelor, dulcețurilor etc., ele trebuie să fie organice în proporţie de minim 70%,  prin urmare produsul nu e tratat chimic, suferă o procesare minimă şi conține produse din culturi organice.

 Produsele organice pot fi recunoscute și dacă pe etichetă se află cuvântul „bio

Stiati ca... Fructele tropicale, de genul ananasului, mango, kiwi și bananelor sunt printre alimentele cel mai puțin tratate chimic?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi