Dieta fara gluten si boala celiaca

Paine, biscuiti, fainoase, paste si de regula toate alimentele care pe baza de grau si alte cereale similare contin gluten, o proteina mult laudata, dar care nu doar ca ingrasa, ci aduce cu sine si tot felul de boli. Numarul cazurilor de celiachie, o boala autoimuna, boala intolerantei la gluten, este cea mai recenta dovada ca organismul uman nu este adaptat intru totul la consumul de cereale.

Ce trebuie sa stim despre gluten?

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste, in mod normal, in grau si alte cereale, precum orzul si secara. Desi ni se spune adesea ca proteinele sunt absolut necesare pentru dezvoltarea noastra, adevarul este ca proteinele provenite din cereale pe baza de gluten sunt extrem de greu digerabile de catre organismul uman. Chiar daca este o proteina, glutenul are de fapt o valoare nutriţională foarte mică, iar principala funcţie a acestei proteine este aceea de a acţiona ca agent de legătură. Cel mai adesea este utilizat pentru ca ofera făinii capacitatea de a creşte, ceea ce face posibilă producerea pâinii.

Medicii si specialistii nutritionisti recunosc in numar din ce in ce mai mare ca cerealele pe baza de gluten sunt riscante pentru sanatate. Dovada: numarul crescut al persoanelor care sufera de intoleranta la gluten sau altfel zis de celiachie, o boala autoimuna cu riscuri ridicate pe termen lung daca nu se tine o dieta stricta. Din fericire, aceasta este singura boala autoimuna care s-a dovedit ca este suta la suta tratabila prin intermediul  alimentatiei.

La nivel european, studiile arata ca celiachia afecteaza un om dintr-o suta. In Romania, estimarile sunt similare. (Bola poate duce la osteoporoza si la cancer de tub digestiv daca nu este tratata.)

1 din 3 români are intoleranţă la gluten, conform statisticilor YorkTest realizate în România

Citeste mai mult: adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/cat-benefic-mancam-gluten-1_50aeaf457c42d5a6639f1609/index.html
Dar nu doar cei atinsi de aceasta afectiune, care poate aparea la orice varsta (!), ci o serie de alte persoane resimt disconfort in urma consumarii glutenului. Disconfortul poate fi o simpla stare de balonare sau disconfort la digestie sau o alergie cu debut  unoeri silentios. Partea cea mai dificila este ca multe persoane pot chiar avea boala celiaca fara sa o stie... Aceasta se poate manifesta brusc, prin simptome agresive care determina deplasarea la medic (de regula, pentru un cu totul alt consult, precum o fractura cazuat de osteoporoza), dar se poate si dezvolta silentios, adesea nesemnalata ani de zile.

Desi nu are legatura cu celiachia, alimentatia fara gluten a devenit si un adevarat stil de viata in randul a o serie de vedete, dar si persoane particulare, care tin diete de slabit sau se afla in cautarea unei vieti mai sanatoase. (Vedeti mai multe pe AlimentatiaPaleo)Ce este celiachia sau alergia la gluten?


Atunci când există o predispoziție genetică, ingerarea unor cantităţi chiar și neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică. Starea inflamatorie cronică duce, în cele din urmă, la distrugerea vilozităţilor intestinale și la limitarea proceselor de absorbție de la nivelul intestinului subțire. Acest proces este însoţit de o serie de simptome care diferă de la individ la individ. Intoleranța la gluten poartă numele de boala celiacă (sau celiachie).

În prezenţa simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic iniţial de intoleranţă la gluten se obţine, adesea, doar în baza testelor de sânge. Cu toate acestea, se poate obţine un diagnostic definitiv doar în baza unei biopsii intestinale. În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de ţesut din intestinul subţire care apoi este supusă unei examinări histologice ce poate confirma o posibilă atrofie a vilozităţilor intestinale.

În mod normal, peretele intestinului subțire este acoperit de vilozităţi (proeminenţe la nivelul mucoasei intestinale) şi microvilozităţi care au rolul de a mări suprafaţa intestinului, în vederea absorbţiei nutrienţilor. La persoanele ce suferă de boala celiacă, aceste vilozităţi sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului subțire este direct afectată. Ca urmare a micşorării suprafeţei intestinului subțire, absorbţia proteinelor, grăsimilor, a carbohidraţilor dar mai ales a vitaminelor, mineralelor și microelementelor este redusă, rezultatul fiind malnutriţia şi pierderea funcţionalităţii. (Mai multe detalii pe www.nutrient.ro)

  • Pasul cel mai important în managementul  bolii celiace  este însuși diagnosticul.
  • După diagnostic, boala poate fi ținută sub control fără terapii medicamentoase.
  • Doar prin simpla adoptare a unei diete fără gluten, pacienţii vor experimenta soluţionarea treptată a simptomelor, chiar dacă acestea s-au menţinut ani de zile până în momentul diagnosticului. 

Din pacate, dieta fara gluten trebuie tinuta de catre persoanele cu celiachie toata viata. "Organismul persoanei cu intoleranță se apǎră de gluten prin formare de anticorpi. Dar celiachia nu se vindecă, iar  boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten toxic, care sunt interzise. Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului." (Conform Wikipedia).Cum recunosti produsele in care se gaseste gluten? 

Nu doar painea sau pastele contin gluten. Oriunde este faina, cum ar fi in sosurile pentru salate vandute in comert, exista gluten. Glutenul, din pacate, este si un agent de ingrosare, iar prin urmare este folosit intr-o serie de produse alimentare procesate. Dar si produse cosmetice contint gluten: cele mai multe rujuri il utilizeaza. Daca folosesti un ruj pentru a te da pe obraji, s-ar putea sa nu fie o problema, dar daca il dai pe buze si suferi de celiachie el devine la fel de nociv ca si cum ai manca o felie de cozonac. Chiar si lipiciul de pe etichetele produselor contine gluten.

Problema si mai mare este ca o serie de cerale care nu contin gluten la origine, precum porumbul sau ovazul, pot fi contaminate din cauza faptului ca se cultiva in vecinatatea unor cereale care contin gluten. Sau sunt macinate la o moara la care a fost macinat, de xemplu, grau. Iata de ce dieta fara gluten devine adesea o dieta "de lux". Pentru a asigura o cultura ferita de riscuri si o macinare similara, lipsita de riscul de contaminare, producatorii de produse fara gluten fac investitii mai mari decat cele obisnuite.

Orice cura de dezintoxicare sau dieta de slabire incepe cu scoaterea cerealelelor, zaharului si fainoaselor din alimentatie. In hranirea bebelusilor se evita, pana la 2 ani, introducerea cerealelor in alimentatie sau se recomanda "cerealele fara gluten".

Specialisti si produse fara gluten

Materialul de mai sus este rezultatul preocuparilor mele in domeniul nutritiei, dar care si-au gasit motiv de a fi expuse acum si in faptul ca am participat astazi, impreuna cu o serie de jurnaliști, medici specialiști și nutriționișt, la o discuție deschisă despre intoleranța la gluten si dieta fără gluten. Evenimentul a avut loc la inițiativa Dr. Schar, producatorul Nr. 1 în Europa în produsele fără gluten. Despre produsele lor, o sa va trimit sa cautati mai multe detalii pe www.nutrient.ro, unde o sa gasiti o serie de informatii, iar cu alte articole interesante despre dieta fara gluten o sa revin si eu in scurt timp. 


Dr. Alina Stănescu Popp - Șef de lucrări, Doctor în științe Medicale: “Intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că in Romania, numai 12-15%  dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați.
Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi de aceeași boală decât restul populației), dar și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.

Iată de ce consider că eforturile noastre trebuie concentrate în trei direcții: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior, care este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten”.Dr. Lucian Tudose - Dr. Schär Romania:Dieta fără gluten este în prezent singura terapie eficientă care garantează celiacilor o stare perfectă a sănătații digestive, caracterizată prin dispariția simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor și refacerea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. În tratamentul afecțiunii celiace, toate alimentele care conțin derivate din grâu, inclusiv varietăți mai puțin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este de o importanță crucială conștientizarea faptului că până și cantitățile mici de gluten pot dăuna. Deci, mare atenție la dieta pe care o urmați! 

Dr. Schär produce și comercializează în România o gamă largă de produse fără gluten care acoperă toate nevoile persoanelor cu intoleranță la gluten.
De asemenea e important de menționat că persoanele care urmează dieta fără gluten sunt niște oameni perfect sănătoși. Pot efectua orice fel de activitate fizică, pot avea familii fericite, pot face copii și nu au niciun fel de alte restricții.”
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi