Cusma lui Guguta

Cusma lui Guguta este la mine in farfurie un morman de clatite, cladite ca o adunatura de mici busteni, presarate cu ciocolata rasa si scaldate in frisca. Din aluatul fin se ițesc visine acrisoare, parca abia deranjate din somnul lor in borcanul de compot.


Ba nu e adevarat. Care cusma lui Guguta? Astea sunt doar niste clatite puse mai altfel! Unii spun ca aceasta nu e desertul clasic "cusma lui Guguta", care a fost la origine un fel de tort. Ba, zic altii, era un fel facut din aluat, rulat cu visine inauntru si invelite in plapuma de smantana... Spridon Vangheli, celebru scriitor basarabean, ar putea sa ne dea pe toti in judecata. Guguta si cusma lui ii apartin, el este autorul povestii cu Guguta, cel care visa la o caciula mare-mare, sub care sa se poata adaposti tot satul...

Am mancat in seara asta intr-un local cu specific romanesc cu atmosfera foarte placuta, "La placinte" ii zice, si are o multime de retete specific romanesti, mai ales molodovenesti, in meniu. Am gasit cu ocazia asta, prima data in viata asta, si un desert de al carui nume habar n-aveam... Rusine sa-mi fie! Am o scuza, insa, Guguta a fost celebru cu patru ani inainte  sa ma nasc. Inteleg ca le este mai familiar parintilor mei.

Despre reteta, chiar daca nu e tocmai "cusma lui Guguta" originala, tot pot spune ca a fost gustoasa: cred ca o sa incerc ideea asta acasa, cu niste clatite in care sa pun simplu visine acrisoare si pe care sa le decorez cu frisca si ciocolata rasa. O sa va trimit, insa, pentru mai multe povesti si reteta clasica la cineva care se pare ca stie sa il faca asa ca in copilarie. Am gasit "Cusma lui Guguta" facuta cu aluat si crema ca la ea acasa, in Basarabia noastra draga, pe acest blog.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi