Cum se face hummus cu busuioc?

Hummusul vine de pe țărmul estic al Mediteranei, așa că nu e neobișnuită o combinație cu busuioc, care îi dă prospețime și aromă, completată de o tentă de usturoi (foarte pe placul nostru, al românilor).Hummus-ul* cu busuioc și usturoi este aromat, cremos, picant și răcoritor, mai aproape de preferințele noastre culinare și scăpat de textura greoaie, ușor înnecăcioasă, a hummus-ului de bază.

Eu prefer să îl fac din năut la conservă, pentru că nici până acum nu am reușit să scap eficient de pielițele boabelor, chiar și după ce le înmoi 24 de ore și le culeg inclusiv cu degetele, nu doar cu spatula. Tot mai rămân câteva coji care mereu îmi strică textura pastei de năut, așa că... asta e, aleg conserva, dar scurg și clătesc bine, în două ape. Dacă știți vreun secret legat de cum să scapi de cojițe, chiar vă rog să îl scrieți în comentarii!Și încă o precizare! I se spune (și se scrie) hummus, nu humus, pentru că nu gătim pământ. Deși seamănă cu lutul, ca și textură, vă asigur că este mult mai gustos și hrănitor decât acesta. Alte variante de a scrie acest fel considerat a fi de origine libaneză sunt și: houmoushommus sau houmos.


Hummus cu busuioc și usturoi

Timp de pregătire: 15 minute
Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:
  • 2 conserve de  450 g năut, clătit și scurs bine (sau  dacă ții morțiș să faci cu năut uscat, pentru că tu știi cum să scapi de pielițe, poți folosi 1 cană și jumătate de năut proaspăt, lăsat la înmuiat peste noapte și fiert bine a doua zi)
  • 2 căni frunze de busuioc proaspăt
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1/4 cană de ulei de măsline
  • 1/3 cană, suc proaspăt de lămâie
  • sare 1 - 2 linguriteMod de preparare:

1. În vasul unui procesor, pune frunzele de busuioc si usturoiul. Toacă-le fin. Adaugă boabele de năut, scurse, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea. Mixează câte puțin, timp de câteva secunde o dată (nu lăsa să se încingă mixerul) până ce obții un humus fin, cu textură netedă. Mai adaugă sare sau suc de lămâie după gust. Adaugă apoi și ceva apă până la punctul de consistența dorită (maxim un sfert de cană de apă).

2. Servește cu pâine de secară sau rustică, frunze amărui de rucola și măsline. Sau cu roșii cherry. E foarte gustos!

*Toate fotografiile și conținutul de pe acest site sunt protejate de drepturi de autor. Vă rugăm să nu folosiți fotografiile Hobbybucatar fără permisiune scrisă, pe care o puteți cere inclusiv pe e-mail (vedeți pagina de contact). 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi