Turmeric - beneficii pentru sanatate

Turmericul vine din India, este rudă cu ghimbirul, dar îl cunoaștem mai ales sub formă de pudra, care este obținuta din rădacina plantei de turmeric. Folosit în mancare, nu doar că oferă un gust bun, ci vine și cu efecte benefice asupra sănătății.
Folosit ca si condiment intr-o serie de mâncăruri, cărora le împrumută culoarea sa plăcută, turmericul este o plantă apreciată în Asia și care s-a raspandit in toata lumea, gratie calitatilor sale. Cu o aroma specifica, dar nu prea intensa (din fericire pentru cei care nu suporta gusturile exotice diferite de cele cu care au fost invatati), usor afumata si gust dulceag, turmericul este considerat un condiment-medicament.

Extractul medicinal de turmeric este numit curcumina. Unele studii sustin ca are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene, ca ajută in usurarea problemelor aparute in diabet, alergii, artrita, sau in preventia bolilor de inima si a altor boli cronice. Desi am ajuns sa privesc cu o mare doza de scepticism studiile care mai descopera peste noapte cate o planta miracol, putem sa dam dreptate acestora macar partial, din simplul motiv ca este vorba de un condiment dintr-o planta care in India si China se foloseste ca remediu natural de mii de ani.

In India se folosea pentru a ameliora durerile de stomac, problemele pielii, cele musculare sau date de artrită, iar in China a fost folosit ca şi analgezic împotriva durerilor de stomac, in piept sau chiar ca tratament impotriva hepatitei.

Dar de ce am crede istoria mai mult decat medicina moderna? Astazi stim ca invatatura celor din vechime nu este altceva decat o suma de observatii empirice. Totusi acestea nu sunt foarte departe de studiile de astazi, care implica tot observarea unui esantion de populatie si a efectelor unui tratament sau al altuia.

Mit spulberat: am testat asa zisa putere a trumericului de a albi dintii. Nu este adevarata. Dar, da, ti-i poate uniformiza intr-o nunta "delicata" de galben :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi