Petiție pentru Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului: semnează și tu

Am fost la Congresul de Gastronomie și Vin, prima ediție, unde am luat parte la dezbaterile în jurul a trei subiecte fierbinți: istoria gastronomică națională, identitatea culinară națională și eno-turismul ca vârf de lance pentru promovarea turismului gastronomic în România. 
Foto: ©Fotohoreca

Eu am fotografiat, pe scenă au urcat o serie de nume importante din domeniul gastronomic și enologic: chef-i, jurnaliști, formatori, antropologi, producători de vin. Despre eveniment vă voi scrie mai pe larg în curând, pentru că, pe lângă partenerul principal care a susținut evenimentul, SELGROS, au mai fost prezenți la o mică expoziție adiacentă și o serie de bloggeri culinari, producători locali, cu vinuri, preparate cu trufe, păstrăv sau scrumbie de Dunăre afumată etc. care mi-au atras atenția și despre care trebuie să vă povestesc. 
Dar până una alta, vreau să vă rog să semnați și voi petiția Cerem declararea unei ,,Zile nationale libere pentru gastronomia si vinurile din Romania”! Vezi aici PETIȚIE ONLINE
Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice și din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, pe 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, au solicitat printre altele declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”.

Ziua națională a gastronomiei și vinurilor din România

#CongresulNationaldeGastronomiesiVin
Cum sună petiția on-line: 
Cerem declararea unei ,,Zile nationale libere pentru gastronomia si vinurile din Romania”!
Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni.
Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice – din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri – noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, solicităm declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”:
1. Regionalitate – să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.
2. Sustenabilitate – încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.
3. Sezonalitate – promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.
4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.
5. Sănătate – milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.
6. Cumpătare – evitarea risipei este o prioritate – atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.
7. Naturalețe – chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.
8. Autenticitate – să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici. Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.
Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.
Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională. Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.
Semnați și voi petiția Cerem declararea unei ,,Zile nationale libere pentru gastronomia si vinurile din Romania”! Vezi petiția aici: PETIȚIE ONLINE
Adresată:
Domnului Prim-ministru al României, Sorin Grindeanu
Domnului Ministru al Tursimului – Mircea Titus Dobre
Domnului Ministru al Culturii și Identității Naționale – Ionuț Vulpescu
Domnului Ministru al Ministerului Finanţelor Publice – Viorel Ştefan
Doamnei Ministru a Ministrului Dezvoltarii Regionale – Administrației Publice şi Fondurilor Europene – Sevil Shhaideh
Domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurala – Petre Daea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi