Trei supe keto pentru dieta ketogenică


Spre deosbire de majoritatea dietelor, care scot din alimentație grăsimile și recomandă cât mai multe fructe, cereale și legume, dieta ketogenică este una aparte, care încurajează consumul de grăsimi, un consum mediu de proteine și un consum minim de carbohidrați. Această dietă reabilitează grăsimile, atât de mult timp condamnate în ultimele zeci de ani, demonstrând că de fapt organismul uman poate funcționa foarte bine și cu o astfel de alimentație, iar corpul poate fi învățat să ardă grăsimile, prin procesul de cetoză.

Dieta este folosită în multe situații pentru tratarea sau ameliorarea anumitor boli legate de creier sau de secreția de insulină, precum Alzheimer, epilepsia sau diabetul de tip 2.
Dar, chiar dacă dieta și-a dovedit eficiența, nu oricine o poate aborda: e nevoie de analize medicale înainte de a o începe, de o scădere treptată a carbohidraților și de multă informare și voință în a menține procesul de cetoză. Cei care țin deja dieta ketogenică și au încercat-o sunt însă mulțumiți de schimbările pe care le-au constatat în stilul lor de viață și în structura corpului.

Dacă pentru dieta în sine vă las să citiți mai multe pe alte site-uri, ale nutriționiștilor și medicilor, mult mai în măsură să vă ofere detalii, noi ne vom opri astăzi asupra pe rețetelor specifice ei. Aceasta pentru că adepții dietei ketogenice își gătesc în mare măsură singuri, acasă: este greu să găsești în oraș alimente gătite fără carbohidrați. În mod special, pentru “ketogenici” o problemă o reprezintă supele, pentru că acestea ar trebui să nu conțină paste, găluște sau alte făinoase, dar nici rădăcinoase, precum țelină sau morcovi, ori cartofi și alte legume cu conținut mare de amidon ori zaharuri. Mai jos sunt trei rețete de supe care îndeplinesc toate cerințele unei diete keto, simplu de făcut și consistente, ce pot deveni o masă în sine.

Dacă nu ții deja o dietă ketogenică, rețetele de mai jos sunt și pentru tine: sunt gustoase și este doar alegerea ta, în funcție de propriul plan alimentar, dacă să le consumi cu pâine, crutoane, ca fel de mâncare de sine stătător sau în cadrul unor mese mai bogate.


Supă de pui cu cremă de brânză și smântână


Calorii și macronutrienți per porție: 
476 calorii, 10,2 g carbohidrați, 32 g proteine, 36 g grăsimi,

Ingrediente pentru 4 porții
  • 450 g piept de pui, fără piele
  • 240 ml apă sau supă de pui
  • 170 g brânză cremă
  • 120 ml smântână
  • 2 linguri unt unt (28 g)
  • 1/2 ceapă galbenă, mică (35 g)
  • 1 ardei iute, roșu
  • 2 căței usturoi, tocați
  • 1 conservă de roșii în suc
  • 1 linguriță de sare
  • Piper după gust

Mod de preparare

1. În vasul în care vei face supa, topește untul și adaugă ceapa tăiată cubulețe, sare piper, usturoi. Sotează ceapa până ce își împrștie aroma și devine translucidă și moale, aproximativ 3 minute.

2. Adaugă puiul, roșiile conservate și apa (sau supa), acoperă parțial și lasă să fiarbă la foc mic, timp de cca 1 oră sau până ce puiul este moale (dacă gătești cu carne de pui crescut natural, vei prelungi timpul la două ore)

3. După ce carnea a fiert, scoate-o din vas și tai-o fâșii. Zeama de supă toarn-o crema de brâznă, într-un castron mare, și amestecă bine, până când se omogenizează.
4. Împarte carnea de pui în 4 boluri, adaugă deasupra crema de brânză cu supă și servește și cu o lingură de smântână. Se poate servi cu ardei iute și presărat cu pătrunjel verde.

Supă de vită Stroganoff


Calorii și macronutrienți per porție: 520 calorii, 9,8 g carbohidrați, 35 g proteine, 38,5 g grasimi,

Ingrediente pentru 6 porții:
  • 800 g carne de vită pentru friptură
  • 600 g ciuperci champignon (sau altfel de ciuperci, după gust)
  • 55 g unt sau untură
  • 2 căței usturoi, tocați
  • 1 ceapă medie galbenă, tocată
  • 1,2 litri de apă sau supă de pui
  • 2 lingurițe de boia
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • sucul de la 1 lămâie
  • 350 g smântână
  • pătrunjel proaspat, tocat
  • 1 lingură de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare:
1. Lasă carnea timp de cca 30 de minute în congelator, cu feliile separate (ca să nu se lipească între ele). Astfel îți va fi mai ușor să tai fripturile în fâșii subțiri. Între timp, curăță și taie ciupercile. Scoate fripturile de la rece și folosește un cuțit ascuțit pentru a le tăia cât mai subțiri. Condimentează apoi carnea cu puțină sare și piper.

2. Unge o tigaie mare folosind jumătate din cantitatea de unt sau untură. Când untul e încins, lasă focul la mediu și adaugă feliile de carne de vită într-un singur strat: nu supraaglomera tigaia. Prăjește-le pe toate părțile, apoi scoate feliile și adaugă restul de carne, procedând la fel.

3. Dă carnea deoparte. Adaugă restul de unt în tigaie și pune la sotat ceapa tocată și usturoiul, timp de aproximativ 2-3 minute. Adaugă ciupercile tăiate și mai lasă 3-4 minute, amestecând din când în când.

4. Într-un vas de supă, pune sosul de unt cu ceapă și carnea, apoi adaugă muștarul Dijon, boiaua de ardei și apa sau supa de pui. Atenție!, apa sau supa trebuie să fie calde, pentru că altfel carnea de vită se va întări. Adaugă sucul de lămâie și adu zeama la fierbere, apoi mai lasă 2-3 minute. Dă deoparte. 

Servește cu smântână și pătrunjel proaspăt tocat.

Supă picantă de pui


Calorii și macronutrienți per porție: 268 calorii, 12,9 g carbohidrați, 30 g proteine, 11 g grasimi,

Ingrediente pentru 4 porții
  • 450 g piept de pui
  • 750 ml apă sau supă de pui
  • 1 lingură de ulei de masline extra virgin
  • 1 ceapă galbenă mare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 ardei galben, mare
  • 1 ardei iute, verde, tocat, fără semințe
  • 240 ml suc de roșii (fără zahăr)
  • 1 lingură de boia dulce
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 1 linguriță de fulgi de ceapă
  • 1 linguriță de sare de mare sau de Himalaya
  • 1/2 linguriță de oregano
  • Pătrunjel proaspăt
  • Smântână pentru servit

Mod de preparare:
1. Pune în oala de supă uleiul și adaugă îl el ceapa tăiată cubulețe, usturoiul, ardeiul capia tocat și ardeiul iute. Sotează până când ceapa devine translucidă, aproximativ 3 minute.
2. Adugă pieptul de pui și apa sau zeama de supă, adaugă sarea, apoi lasă la fiert, până ce carnea este moale și se desface ușor.
3. Într-un castron mic, amestecă sosul de roșii cu condimentele.
4. Adaugă în supă sosul de roșii astfel condimentat și amestecă. Puneți capacul și mai lasă cca 10 minute, apoi scoate carnea de pui și tai-o mărunt. Adaugă la loc în oală, mai lasă să dea un clocot, stinge focul și presară pătrunjel proaspăt tocat al final. Servește supa cu smântână. Este o supă picantă, a cărei iuțeală va depinde de cea a ardeiului. Dacă o vrei și mai picantă, folosește boia iute.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Aboneaza-te

Reclame

Anunturi